آرتروز روماتیسمی و سلامت قلب

آرتروز روماتیسمی یک عامل بیماری‌ زای قلبی نیز هست. با این وجود، رژیمی که برای حفظ سلامت قلب استوار است، می‌تواند از قلب در برابر این عوارض جانبی محافظت کرده و حتی به کاهش علائم آرتروز روماتیسمی کمک کند.

می دانید که آرتروز روماتیسمی منجر به درد مفاصل می‌گردد، اما آیا می‌دانید که این بیماری یک تهدید جدی برای سلامت قلب نیز است؟ آرتروز روماتیسمی همانند کلسترول و فشار خون بالا، عاملی خطرناک برای  قلب است.

تحقیقات نشان می‌دهند که بیماران مبتلا به آرتروز روماتیسمی تا 3 برابر بیشتر از افراد سالم در معرض سکته قلبی هستند، به ویژه اگر فرد به مدت طولانی به آرتروز روماتیسمی مبتلا شده باشد. در حقیقت، بیماری‌ قلبی دلیل اصلی افزایش خطر مرگ در میان بیماران مبتلا به آرتروز روماتیسمی است.

خبر خوب این است که افراد مبتلا به آرتروز روماتیسمی می‌توانند اقدامات زیادی برای جلوگیری از بیماری قلبی انجام دهند. یک رژیم غذائی مخصوص سلامت قلب برای جلوگیری از بیماری، حمله و سکته قلبی بسیار مؤثر بوده و منافعی نیز در کاهش عوارض آرتروز دارد.

آرتروز روماتیسمی و سلامت قلب

محققان دلایل احتمالی متعددی برای شیوع بیشتر بیماری‌های‌ قلبی در افراد مبتلا به آرتروز روماتیسمی یافته‌اند:

- التهاب مزمن ایجاد شده به وسیله آرتروز روماتیسمی، منجر به سفت شدن سرخرگ‌ها و همچنین صدمات کلی دیگر به سیستم گردش خون می‌شود.

- داروهای مصرفی برای درمان عوارض آرتروز روماتیسمی، همانند کورتیکوستروئیدها corticosteroids می‌توانند با گذشت زمان برای سلامت قلب مضر باشند.

- افراد مبتلا به آرتروز روماتیسمی ممکن است بی‌حرکت بوده و اضافه وزن پیدا کنند، که خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی را افزایش می‌دهد.

رژیم غذائی مبتلایان به آرتروز روماتیسمی

افراد مبتلا به آرتروز باید مواظب چیزهایی که می‌خورند باشند، چرا که بیماری آنها فاکتور خطری برای ابتلا به بیماری‌های قلبی است. دکتر لونا ساندان می‌گوید: " این بیماران باید یک رژیم غذائی سلامت قلبی را مانند یک فرد با کلسترول بالا ، دنبال نمایند. به این معنی که بیشتر غذاهای گیاهی را مصرف کنند."

دکتر ساندان می‌گوید یکی دیگر از منافع پیروی از رژیم غذائی سلامت قلب ،بهتر شدن عوارض آرتروز روماتیسمی است. برای نمونه تحت چنین رژیمی احتمالاً بیمار وزن کم کرده و در نتیجه علائم آرتروز روماتیسمی آنها بهتر می‌شود. وی اضافه می‌کند: "زمانی که وزن شما در حال زیاد شدن است، عوارض و مشکلات بیشتری خواهید داشت؛ به عبارت دیگر وزن کمتر یعنی فشار کمتر به مفاصل."

رژیم غذائی ویژه سلامت قلب ،شامل موارد زیر است:

- مصرف مقادیر زیادی از میوه و سبزیجات. در این صورت مقدار زیادی فیبر و مواد مغذی با کالری کمتر به بدن شما می‌رسد.

- دانه‌های کامل همانند گندم کامل، جو کامل، چاودار و برنج قهوه‌ای. دانه‌های کامل آهسته‌تر هضم شده و مواد مغذی بهتر و فیبر بیشتری نسبت به آرد فراوری شده دارند.

- فراورده‌های لبنی کم چرب یا بدون چربی همانند شیر، پنیر و ماست.

- غلات و بنشن منابع غنی از پروتئین و فیبر.

- گوشت مرغ و ماهی در مقادیر کم.

- روغن‌های گیاهی همانند کانولا یا روغن زیتون که حاوی کلسترول "خوب" به صورت چربی تک واحدی غیر اشباع و چربی چند واحدی غیر اشباع هستند.

در حین رعایت یک رژیم غذائی سلامت قلب، از خوردن غذاهای زیر پرهیز نمائید:

- چربی‌های اشباع شده که به طور عمده در دمای اتاق حالت جامد دارند-  چربی حیوانی (همانند دنبه گوسفند)، کره جامد، پنیرهای حاصل از شیر کامل.

- چربی‌های ترانس که معمولاً در غذاهای بسته‌بندی شده یافت می‌شود. در لیست ترکیبات به دنبال لغت "هیدروژنیزه شده hydrogenated" یا " اندکی هیدروژنیزه شده partially hydrogenated" به عنوان نشانه‌ای از وجود چربی‌های ترانس بگردید.

-  شکر و قند اضافه شده به غذا، معمولاً به صورت عصاره فروکتوز، فروکتوز، ساکاروز یا دکستروز.

- مقادیر بالای سدیم(نمک).

- گوشت قرمز

غذاهائی که ممکن است با التهاب مقابله کنند

با وجود اینکه هنوز به نتایج علمی قطعی دست نیافته‌ایم ، شواهدی وجود دارد که رژیم غذائی می‌تواند بر التهاب ناشی از آرتروز روماتیسمی تأثیر بگذارد و به ویژه به کاهش درد آرتروزی و کاهش احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی کمک کند:

- خوردن ماهی بیشتر، میزان دریافت اسید چرب اُمگا 3 را افزایش می‌دهد، در نتیجه درد مفاصل کمتر شده و سختی حرکت بیمار کاهش می‌یابد. دکتر ساندان می‌گوید: "ماهی‌های آب سرد بهترین منابع اُمگا 3 بوده و همچنین منابع غنی از پروتئین هستند."

- به همین ترتیب، کاهش میزان مصرف گوشت قرمز می‌تواند میزان اسید آراچیدونیک دریافتی را کاهش دهد. دکتر ساندان می‌گوید: " اسید آراچیدونیک موجود در گوشت قرمز به نوعی چربی اشاره دارد که در واقع منجر به التهاب می‌گردد، زمانی که التهاب از کنترل خارج شده است، مصرف چربی‌هایی که می‌توانند التهاب را افزایش دهند، مشکل‌زا است."

- میوه‌های رنگی و سبزیجاتی که حاوی مقادیر بالائی از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند، می‌توانند از بدن در مقابل استرس سایشی ایجاد شده بر اثر التهاب محافظت کنند. دکتر ساندان می‌گوید: "شاید بد نباشد رنگین کمانی از رنگ‌هارا، قرمز، نارنجی، زرد، سبز و آبی ،مصرف کنید."

با تغذیه مناسب، برای کاستن برخی فاکتورهای خطر که منجر به بیماری قلبی می‌گردند، شانس بالائی خواهید داشت و می‌توانید سلامت کلی خود را افزایش داده و تا حدی التهاب را کم کنید.

گروه ترجمه مجله پزشکی مادر، نازنین جعفری
منبع: medicinenet.com

چگونه از بیماری قلبی پیشگیری کنم؟

یک پرسش مهم برای بسیاری از مردم ، بویژه کسانی که در فامیل خود سابقه بیماری قلبی دارند، این است که چگونه از ابتلا به بیماری قلبی پیشگیری کنیم؟ در حقیقت عواملی باعث افزایش احتمال بروز  بیماری قلبی در افراد گوناگون می شوند. ما در اینجا این پرسش را با متخصصین خود پرسیده ایم و جوابهای آنها را به صورت زیر خلاصه کرده ایم. شما با شناختن عوامل خطرساز ، می توانید با پرهیز از آنها ، احتمال بروز بیماری قلبی را در خود کاهش دهید.

1- مصرف سیگار یا هر نوع دخانیات. سالهاست که پزشکان در باره مخاطرات مصرف دخانیات هشدار می دهند .ولی متاسفانه همچنان شاهد گسترش مصرف آن هستیم.برای حفظ سلامتی بهتر است که از مصرف هر نوع دخانیات و نیز از هم نشینی با سیگاریها واستشمام دود آنها ، به سلامت خود کمک کنیم.

2- مصرف روغن های جامد ترانس.امروزه این روغن ها در انواع غذاها مصرف می شود. بهتر است بدانیم که این نوع روغن ها باعث افزایش کلسترول بد خون LDL ، می گردد. این کلسترول باعث رسوب شدن چربی در دیواره های داخلی شریانهای خونی شده و سرانجام به انسداد رگها منجر می شوند.با کاهش مصرف چربی های ترانس ، میزان این چربی نا مطلوب را در خون خود کاهش دهیم.

3- مصرف زیاد نمک. نمک یکی از عناصر مهم و ضروری بدن است ؛ اما مصرف زیاد آن می تواند باعث افزایش فشار خون شده و سرانجام به نارسایی قلبی منجر گردد. با کاهش مصرف نمک به سلامت قلب خود کمک کنیم.

4- داشتن اضافه وزن و چاقی. اگر قلب را به صورت یک موتور تصور کنیم ، چاقی و اضافه وزن باعث تحمیل بار اضافی به این موتور می گردد.با کاهش وزن و حفظ تناسب اندام و انجام ورزش های مناسب، می توانیم قلب سالمی داشته باشیم.

5- مصرف نکردن داروهای لازم و عدم مراجعه به پزشک.گاهی ما باید بپذیریم که برای کاهش اثرات برخی از عوامل خطرزا، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و داروهای تجویزی را به موقع مصرف کنیم. بطور مثال فشار خون بالا و یا کلسترول بالارا می توان به موقع با مصرف داروهای مناسب ، کاهش داده و یا تحت کنترل در آورد.هرگونه سهل انگاری و یا کله شقی در امتناع از مصرف داروهای تجویزی، می تواند خطر را افزایش دهد.

گروه ترجمه مجله پزشکی مادر، شیلا ایوبی
منبع: webmd.com

جراحی بای پس سرخرگ کرونری یک نوع عمل جراحی قلب می باشد . در این روش از رگ های خونی جهت میان بر زدن یا به اصطلاح «بای پس» سرخرگ کروناری قلبی دچار تنگی و گرفتگی استفاده می شود . در شرایط جدید جریان خون از رگهای خونی جدید به جای رگهای دچار تنگی قبلی صورت می گیرد .

اما سرخرگ های قلبی چگونه دچار تنگی می شوند؟

در طول زمان چربی ها ، کلسترول و سایر مواد ممکن است در دیواره سرخرگها رسوب کرده وپلاک تشکیل شود . زمانی که پلاک کنده می شود و پس از آن لخته خون ایجاد می گردد ، جریان خون به قلب شما مسدود شده و ممکن است منجر به احساس ناراحتی در قفسه سینه گردد، که تحت عنوان آنژین صدری نامیده شده و ممکن است سبب حمله قلبی گردد . سالانه تعداد زیادی جراحی بای پس انجام می شوند .

این عمل جراحی چگونه صورت می گیرد ؟

ممکن است پزشک شما رگ لازم برای پیوند را از پا،بازو و یا از قفسه سینه بردارد .

یک سر آن به آئورت (سرخرگ بزرگی که از قلب می آید) وصل شده و سر دیگر به سرخرگ کروناری در زیر محل تنگی متصل می شود .

پس از این عمل، خون می تواند از مسیر جدید به قلب جریان یابد .

جراحی از نظر شما چگونه خواهد بود ؟

شما در طول عمل خواب خواهید بود که بین 3 تا 6 ساعت به طول می انجامد.

پس از جراحی برای چند روز شما بهŸ بخش مراقبت های ویژه (ICU) منتقل می شوید .

در بخش آی سی یو (ICU) خانواده شما می توانند به شکل کوتاه مدتی شما را ملاقات کنند .

پس از جراحی چگونه است ؟

شما در آی سی یو (ICU) بیدار می شوید و ممکن است در ابتدا کمی احساس بهم ریختگی کنید .

آی سی یو (ICU) شلوغ است و چراغ ها همواره روشن هستند . عدم آگاهی نسبت به زمان طبیعی است.

جهت کمک به تنفس شما، لوله ای در دهان و گلوی شما قرار داده می شود که سبب ناراحتی شما می شود و با وجودآن نمی توانید صحبت کنید، اما پرستاران جهت ارتباط برقرار کردن به شما کمک می کنند .

لوله تنفسی تا زمانی که قادر شوید دوباره تنفس نمایید، در محل خود باقی می ماند (چند ساعت) .

ممکن است لوله ها و سیمهای زیادی به شما متصل با شند.

زمانی که شما آی سی یو (ICU) را ترک می کنید ،چه اتفاقی رخ میدهد ؟

شما به اتاق های معمولی بیمارستان منتقل می شوید .

احساس درد می کنید .

ممکن است شما تعریق شبانه داشته باشید .

ممکن است داروهایی به شما داده شوند .

شما باید عمیقا نفس بکشید و سرفه شدید داشته باشید تا مایعات از ریه شما پاک شوند .

شما آغاز به حرکت و قدم زدن در اطراف می کنید .

شما می توانید تغذیه معمولی داشته و هرروز بهبودی بیشتری خواهید یافت.

من چگونه می توانم بیشتر یاد بگیرم ؟

با پزشک ، پرستار یا مشاور سلامتی خود مشورت کنید . اگر مبتلا به بیماری قلبی می باشید یا قبلا دچار سکته مغزی شده اید، ممکن است اعضای خانواده شما در معرض خطر باشند . ایجاد تغییرات در شیوه زندگی آنها جهت کاهش میزان خطر مهم است .

شما می توانید از کتابچه ها و بروشورهای علمی جهت انتخاب زندگی سالمتر و کاهش میزان خطر ، کنترل بیماری و مراقبت از افراد مورد علاقه تان استفاده کنید.دانایی توانایی است بنابراین بیشتر بیاموزید و بیشتر زندگی کنید.

آیا پرسش یا توضیحی از پزشک خود دارید ؟

دقایقی را برای یادداشت سوالات خود در ملاقات بعدی خود با پزشکتان اختصاص دهید. برای مثال:

چه زمانی قفسه سینه من بهبود می یابد ؟

من چه زمانی می توانم به سر کارخودم برگردم ؟

دکتر اکبر نیک پژوه – واحد پیشگیری و آموزش همگانی مرکز قلب تهران


بیماری عروقی محیطی (PVD) به بیماری رگهای خونی خارج از قلب و مغز اشاره می کند. این بیماریها اغلب سبب تنگ شدن رگهایی می شوند که به پاها ، دستها ، معده و کلیه ها خونرسانی می نمایند . دونوع اصلی از این بیماریهای گردش خون وجود دارند:

عملکردی . در این حالت بیماری عروق محیطی علت عضوی ندارد. این بدان معنی است که بیماری عروق محیطی با نقایصی در ساختار رگهای خونی همراه نمی باشد (رگهای خونی از لحاظ فیزیکی آسیب ندیده اند).

این بیماریها اغلب باعلایم مربوط به اسپاسم رگ همراه هستند که رخ داده و سپس قطع می گردد . بیماری رینود مثالی از این بیماریها می باشد. در بیماری رینود ، به واسطه هوای سرد ، استرس عاطفی ، کارکردن با اجسام لرزان یا استعمال دخانیات امکان دارد جریان خون دچار محدودیت گردد .


عضوی . در این حالت بیماری عروق محیطی، بدلیل نقص ساختاری در رگهای خونی ایجاد می شود . نمونه های این حالت شامل التهاب و آسیب بافتی می باشند . بیماری سرخرگهای محیطی (PAD) یک نوع از بیماری عروقی محیطی (PVD) می باشد . این حالت بدلیل رسوب چربی (آترواسکلروز) در دیواره داخلی سرخرگها رخ می دهند. این رسوبات جریان طبیعی خون را دچار انسداد می سازند .

آیا بیماری سرخرگهای محیطی خطرناک است ؟

بله .بیماری سرخرگ محیطی (PAD) حالتی است که مشابه بیماری سرخرگهای کرونری و سرخرگ کاروتید می باشد (بیماری سرخرگهای کرونری نام دیگر رسوب چربی یا آترواسکلروز در سرخرگهای تامین کننده خون و مواد غذایی عضله قلبی می باشد. بیماری سرخرگ کاروتید نام دیگررسوب چربی یا آترواسکلروزدر سرخرگ گردن است که خون مغز را تامین می کند ) .

در بیماری سرخرگ محیطی (PAD) ، رسوبات در دیواره داخلی سرخرگها ایجاد می شوند . این رسوبات وانسداد در دیواره داخلی سرخرگها، عمدتا در سرخرگهای کلیه ، معده ، دست ، ساق و پا جریان خون رادچار محدودیت می نمایند . بیماری سرخرگ محیطی (PAD) ممکن است در صورت عدم درمان منجر به قانقاریا و قطع اندام شود . افراد دچار بیماری سرخرگ محیطی (PAD)اغلب واجد رسوبات چربی در سرخرگهای قلبی و مغزی می باشندو ممکن است بیماری سرخرگ محیطی (PAD)اولین علامت در آنها باشد . اکثر افراد دچار بیماری سرخرگ محیطی (PAD)در معرض خطر بیشتری برای مرگ به علت ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی می باشند. اگر لخته خون تشکیل شده و یک سرخرگ قلبی دچار تنگی را مسدودبکند ، حمله قلبی رخ می دهد . اگر لخته خون، سرخرگ مغز را دچار انسداد نماید ، سکته مغزی ایجاد می شود.

علایم چه هستند ؟

علایم شایع کاهش خونرسانی به پا در مراحل اولیه شامل گرفتگی ، خستگی ، احساس سنگینی ، درد یا ناراحتی در پا و باسن در طول فعالیت می باشند . وقتی فعالیت متوقف می شوداین علایم کاهش می یابند . به این علایم «لنگش متناوب» اطلاق می شود .

علایم کاهش خونرسانی به کلیه شامل افزایش ناگهانی فشار خون یا کنترل دشوار یا غیرممکن فشار خون با دارو می باشند. ممکن است انسداد شدید سرخرگ کلیه منجر به از دست رفتن عملکرد کلیه یا نارسایی آن شود .

 

PAD چگونه تشخیص داده می شود ؟

تشخیص PAD‌با شرح حال پزشکی و معاینه بالینی آغاز می شود . در معاینه ، پزشکتان یک تست ساده که ABI نامیده می شود (مخفف شاخص مچ پایی بازویی) را انجام می دهد .

پس از آن سایر بررسیها ممکن است انجام شوند که عبارتند از :

سونوگرافی داپلر

سی تی اسکن آنژیوگرام

آنژیوگرافی رزونانس مغناطیسی (MRA)

آنژیو گرام معمولی (با استفاده از کاتتر)

 

PAD چگونه درمان می شود ؟

اکثر افراد دچار PAD را با اصلاح شیوه زندگی ، داروها یا هر دو می توان درمان نمود.تغییرات شیوه زندگی جهت کاهش میزان خطردر شما عبارتند از :

- قطع استعمال سیگار (2 تا 25 برابر بیشتر احتمال دارد که سیگاریهادچار PAD شده ومعمولا سیگاریهاعلایم آنرا 10 سال زودتر از افراد غیرسیگاری تجربه می نمایند).

- کنترل فشار خون.

- کنترل دیابت (بیماری قند خون )

- فعالیت جسمانی (شامل برنامه ورزشی تحت کنترل ).

- استفاده از یک رژیم حاوی مقادیر پائین چربی اشباع وکلسترول.

 

PAD ممکن است نیازمند درمان دارویی باشد . این داروها عبارتند از :

- داروهای مرتبط با افزایش مسافت قابل قدم زدن (سیلوستازول و پنتوکسی فیلین).

- داروهای ضد پلاکتی جهت جلوگیری از چسبیدن پلاکتها به یکدیگر و ایجاد لخته.

- داروهای کاهش دهنده کلسترول (استاتین ها).

اصلاحات شیوه زندگی (شامل برنامه ورزشی ) اغلب سبب بهبود علایم یا جلوگیری از بدتر شدن علایم می شوند . در تعداد اندکی از بیماران تغییرات شیوه زندگی به تنهایی کافی نمی باشند، بنابراین جراحی یا آنژیوپلاستی ضروری می شود . آنژیوپلاستی یک عمل غیر جراحی است که در آن سرخرگهای دچار انسداد یا تنگی، متسع می شوند . یک لوله نازک که کاتتر نامیده می شود با یک بادکنک کوچک بدون باد در سر آن(بالون)، بداخل بخش تنگ شده سرخرگ رانده می شود . سپس بادکنک باد می شود . این کار به دیواره ها فشار آورده و سبب بازشدن بخش تنگ شده، می گردد . سپس بادکنک خالی شده و کاتتر خارج می شود .

اغلب از طریق کاتتر ،یک استنت (یک لوله سیمی توری) درداخل سرخرگ دچارتنگی، تعبیه می شود . سپس استنت بازشده و باز باقی می ماند . استنت در محل گذاشته شده و سرخرگ بیمار را باز نگه می دارد . ممکن است در صورتیکه طول زیادی از یک سرخرگ دچار تنگی شده باشد ، انجام عمل جراحی ضروری باشد . در طی عمل جراحی یک سیاهرگ از محل دیگری از بدن ویا یک رگ خونی مصنوعی، در بالا و پایین محل دچار انسداد قرار داده می شود تا جریان کافی خون را از ناحیه قبل ازانسداد به مناطق پایینی بعد ازانسداد، فراهم نماید .

 

من چگونه می توانم بیشتر یاد بگیرم ؟

با پزشک ، پرستار یا مشاور سلامتی خود مشورت کنید . اگر مبتلا به بیماری قلبی می باشید یا قبلا دچار سکته مغزی شده اید، ممکن است اعضای خانواده شما در معرض خطر باشند . ایجاد تغییرات در شیوه زندگی آنها جهت کاهش میزان خطر مهم است .

شما می توانید از کتابچه ها و بروشورهای علمی جهت انتخاب زندگی سالمتر و کاهش میزان خطر ، کنترل بیماری و مراقبت از افراد مورد علاقه تان استفاده کنید .دانایی توانایی است بنابراین بیشتر بیاموزید و بیشتر زندگی کنید.

 

آیا پرسش یا توضیحی از پزشک خود دارید ؟

دقایقی را برای یادداشت سوالات خود در ملاقات بعدی خود با پزشکتان اختصاص دهید. برای مثال:

آیا من باید از لحاظ بیماری عروق محیطی (PVD) ارزیابی شوم ؟


دکتر اکبر نیک پژوه – واحد پیشگیری و آموزش همگانی مرکز قلب تهران

صفحه1 از3