همه چیز درباره قاعدگی

آدمها بویژه دختران اغلب درباره دوره قاعدگی صحبت می کنند ، ولی واقعا در این دوره چه چیز اتفاق می افتد ؟

آغاز دوره قاعدگی ، نشانه مهم بلوغ در دخترهاست. این دوره بین 2 تا 7 روز طول می کشد در این مدت جریانی از خون و بافت ، از مهبل خارج می شود. حجم این مایع خون آلود ، حدود 30 میلی لیتر است برای جلوگیری از آلودگی ، معمولا استفاده از نوار بهداشتی توصیه می گردد .

خون و بافت از رحم خارج می شود ، زیرا دیگر مورد نیاز نیست ! در هر ماه رحم یک زن برای آمادگی جهت بارداری ، لایه داخلی خود را به کمک بافت و خون اضافی بازسازی می کند . این لایه داخلی بازسازی شده وقتی که تخمک زن با اسپرم ، بارور شده باشد ، مورد نیاز است. ولی اگر تخمک ها بارور نشده باشند ، عملا نیازی به حفظ این لایه جدید نیست و رحم آن را دفع می کند که این امر همان آغاز دوره قاعدگی است .

زنان دو عدد تخمدان دارند که هر یک هزاران تخمک در خود نگهداری می کنند . در هر دوره زنانه ، یک تخمک به سمت رحم حرکت می کند . اگر تخمک در آنجا با اسپرمی لقاح نکرد و بارور نشد به همراه جداره داخلی رحم ، به بیرون دفع می شود . و دوره زنانه مجددا آغاز می شود . پس از دو هفته از بازسازی مجدد رحم ، تخمک تازه ، سفر خود را بسوی آن آغاز می کند . این فرآیند تا شروع دوران یائسگی زن ادامه می یابد.

دوره زنانه چیست ؟

وقتی درباره دوره قاعدگی صحبت می شود ، اغلب منظور همه همان چند روزی است که زنان و دختران ، مایع (مخلوط)خون آلود از مهبل خود ترشح می کنند. اما دوره ماهانه هم بسیار با اهمیت است .
اتفاقاتی که در طی یک دوره در جسم زن رخ میدهد :

این دوره را که برای زنان و دختران از 21 روز تا 45 روز به درازا می کشد، دوره قاعدگی طبیعی می نامند . فقط یک هفته از این دوره به دفع مایع خون آلود مربوط می شود ، در بقیه مدت این دوره ، رحم مجددا خود را بازسازی می کند و تخمک آزاد می شود . اغلب دختران در سن 10 تا 15 سالگی قاعدگی را تجربه می کنند ، میانگین این سن 12 سال است . هیچ زمان دقیقی را نمی توان برای یک دختر پیش بینی کرد . معمولا یک دختر دو سال پس از آنکه سینه هایش شروع به بزرگ شدن می کند ، اولین قاعدگی را تجربه می کند. البته بعضی دخترها حدود شش ماه زودتر ، ترشحاتی را در مهبل خود احساس می کنند.

برای یک دختر لازم است بداند که درباره دوره قاعدگی ، چه چیزهایی طبیعی است و چه چیزهایی نیست؟

آنها بهتر است در این باره از مادر یا اشخاص قابل اعتماد دیگر اطلاعات کسب کنند اما در صورت پیشامد مسائل زیر بهتر است به پزشک مراجعه کنند:

- دوره خونریزی بیش از یک هفته طول بکشد .

- شما مجبور باشید که نوار بهداشتی خود را زود به زود تعویض کنید (در هر یک یا دو ساعت ، یک عدد)

- بیش از سه ماه ، بین دو دوره فاصله بیفتد .

- در فاصله دو دوره ، خونریزی داشته باشید .

- درد شدید و غیر طبیعی ، قبل و یا در حین دوره داشته باشید .

- دوره شما منظم بوده ولی ناگهان نامنظم شود.

برای زنان و دختران ، این دوره نسبتا از نظم خوبی ، برخوردار است. کل دوره حدود 21 تا 34 روز طول می کشد و دوره خونریزی حدود یک هفته طول می کشد . اما برای دختران نوجوان در سال اول ، این دوره معمولا نامنظم بوده و پیشگویی آن سخت است . بهتر است که تاریخ دقیق شروع و خاتمه دوره را در تقویم خود ، یاداشت کنید. پس از حدود 6 سال از شروع اولین دوره ، دوره ها نظم بهتری به خود می گیرند.

برخی در طی دوره قاعدگی ، درد نیز دارند ، به ویژه در روزهای اول. در این صورت ، برای دردهای سبک می توانید از قرص ایبوپروفن استفاده کنید. کارهای زیر نیز در کاهش درد موثر هستند :

- ورزش منظم

- گذاشتن حوله گرم در ناحیه زیر شکمی

- تمرکز فکر یا آرمیدگی

در صورت ادامه درد حتما با پزشک خود مشورت کنید.

معمولا در طول دوره قاعدگی ، خون ریزی خیلی زیاد نیست . در بدترین حالت بین 3 تا 6 عدد نوار بهداشتی و در حالت معمولی کمتر از این مصرف می شود. در هر حال اگر احساس می کنید خونریزی شما شدید است حتما با پزشک مشورت کنید.

ضمنا تغییرات هورمونی ممکن است قبل از شروع دوره ، دختران را بسیار آشفته و نگران سازد. با پزشک خود مشورت کنید ، طبیعی زندگی کنید ، و به ورزش بپردازید.

طبیعی است که دختران در اولین تجربه خود ، کمی نگران و مضطرب باشند ، اگر هنوز این دوره را تجربه نکرده اید ، بهتر است کمی اطلاعات لازم را به دست آورید و اجازه ندهید که احساس اضطراب شما را درمانده کند. بدانید که این یک مرحله کاملا طبیعی از زندگی شماست و به آن خوشامد بگویید. 

 


مجله پزشکی مادر
منبع: www.kidshealth.org