کم خوابی، زمان، مدت و کیفیت خواب همگی در بیمار شدن فرد نقش دارند و لازم است تعادل در خواب و بیداری بر قرار باشد تا فرد سالم بماند. متاسفانه امروزه کمتر به این مساله توجه می‌شود غافل از اینکه با این سبک زندگی زمینه بیماری‌ خود و فرزندانشان را فراهم می‌کنند.طب سنتی ایران نه تنها برای مدت و زمان خواب بلکه برای شرایط خوابیدن، محیط آن و وضعیت بدن در زمان خواب هم توصیه‌هایی دارد که برایتان بازگو می‌کنیم.

امواج رادیویی؛ از نگرانی تا واقعیت

از مدت‌ها قبل بحث پارازیت‌ها و تاثیر آن بر سلامت مردم یکی از موضوعات روز حوزه سلامت بوده است. گروهی پارازیت‌ها را ازجمله علل بیشتر شدن هر روزه سرطان می‌دانند، گروهی دیگر از پزشکان سردردهای هر روزه را عامل این امواج رادیویی معرفی می‌کنند و گروهی دیگر بر اثرات آن، روی جنین و تغییرات ژنتیکی هشدار می‌دهند، اما این تنها یک روی سکه است و با وجود تمامی هشدارها بسیاری بر این عقیده‌اند که هنوز گزارش قابل استنادی مبنی بر این‌که روی سلامت افراد تاثیر می‌گذارد وجود ندارد.با وجود تمامی اینها هفته قبل تاثیر پارازیت‌ها بر سلامت شهروندان جامعه وزیر بهداشت را به مجلس کشاند تا درباره چند و چون این تاثیرات بر سلامت جسمانی و روانی افراد جامعه توضیح دهد.

به گزارش مجله پزشکی مادر به نقل از ضمیمه سیب روزنامه جام جم، در چند سال گذشته، پارازیت‌ها و امواج رادیویی ناشی از تلفن همراه به گونه‌ای افزایش پیدا کرده که نگرانی از خطرات آن بار‌ها در رسانه‌ها منعکس شده است تا جایی که معصومه ابتکار، رئیس سازمان محیط‌زیست نیز از ارسال امواجی که بر سلامتی انسان و سلول‌های بدن تاثیر می‌گذارد، ابراز نگرانی و بر اختلالات ناشی از آن بر سیستم ایمنی تاکید کرده است.

گزارش مستندی وجود ندارد

حسینعلی شهریاری، رئیس کمیسیون بهداشت درباره آثار و عواقب وجود این امواج می‌گوید: ما تاکنون مساله امواج پارازیت را دو بار در کمیسیون بهداشت و درمان مجلس بررسی کردیم و در این زمینه از وزارت بهداشت و درمان، محیط زیست و دستگاه‌هایی که مربوط به این مساله هستند و مجامع علمی که می‌توانند گزارشی منتشر کنند، می‌خواهیم که اگر مستنداتی در اختیار دارند به ما ارائه کنند.

او توضیح می‌دهد: تاکنون مستنداتی که نشان دهد پارازیت برای انسان خطرناک است، منتشر نشده است. تنها یک مقاله در هندوستان بوده‌ که درباره امواج سیستم‌های برق فشار قوی است که آن هم استنادی برای موضوع ما نیست. شهریاری همچنین تاکید می‌کند: آنها که ادعایی دارند مقاله و مستندات خود را به کمیسیون بدهند تا ما نیز روی آن بتوانیم برنامه‌ریزی کنیم.

رئیس کمیسیون بهداشت مجلس، حرف های خود را این‌طور به پایان می برد: به جای این‌که مشکلات مردم را حل کنند با طرح این مساله فرافکنی می‌کنند.

اما عابد فتاحی دیگر نماینده مجلس نظر دیگری در این باره دارد. او می‌گوید: در کمیسیون بهداشت چهار مساله سلامت مواد غذایی، آلودگی هوا، پارازیت و بنزین‌های غیراستاندارد مطرح شده است. این مسائل چون مستقیم با سلامت مردم ارتباط دارد،مهم هستند.

فتاحی توضیح می‌دهد: به عنوان عضو کمیسیون بهداشت مجلس می‌گویم این امواج واقعا تاثیرات منفی بر جسم دارد و مشکل ایجاد می‌کند؛ چه بر سیستم عصبی که تاثیر منفی دارد و افسردگی و بی‌حالی از نشانه‌های دیگر آن است.

البته فتاحی هم بر این مساله تاکید می‌کند که میزان آسیب‌رسانی و تضعیف جسم و اعصاب به دلیل پارازیت تاکنون مشخص نشده است، اما توضیح می‌دهد: وقتی به صورت کلی گویی بر این مساله تاکید شده است که تاثیرات منفی هم بر انسان و هم بر طبیعت دارد، باید برای آن برنامه‌ریزی کنیم.

امواج روی مولکول‌های سلولی اثر می‌گذارد

اما دکتر ایرج خسرونیا، رئیس انجمن جراحان عمومی درباره تاثیر امواج رادیویی نظرات جالبی دارد. او می‌گوید: من به ‌عنوان پزشک می‌دانم اگر این امواج به بدن انسان برسد روی مولکول‌های سلولی اثر می‌گذارد. در بدن گرما تولید می‌کند و اگر این تغییرات سلولی ادامه پیدا کند به مشکلات خاص خود منجر می‌شود. یعنی تغییرات ژنتیکی ایجاد می‌کند. این امواج روی جنین اثرات بیشتری می‌گذارد. حالا این امواج که می‌گویم می‌تواند شامل امواج ماهواره‌ای و ماکروویو و حتی موبایل هم بشود.

تحقیقات نداریم

خسرونیا توضیح می‌دهد: بیشترین حد ضرر و زیان امواج بر بدن انسان در نزدیکی مرکز ارسال‌کننده امواج قرار دارد. هرچه این فاصله بیشتر شود، قدرت نفوذ و آسیب‌پذیری این امواج از طریق برخورد با بخار آب و ذرات ریزی که در فضا وجود دارد کاهش پیدا می‌کند. این حرفی هم که می‌زنم فقط و فقط مربوط به امواج ماهواره‌ای نیست، بلکه سال‌ها این امواج در فضا ساطع می‌شدند.

خسرونیا ادامه می‌دهد: بنده با یک مهندس پزشکی که استاد دانشگاه سوئد است تماس گرفتم و درمورد چگونگی ساطع شدن این امواج و میزان نفوذپذیری آنها اطلاعاتی کسب کردم. متاسفانه در هیچ جا کار تحقیقاتی که این موضوع را اثبات کند، وجود ندارد، اما من به‌عنوان پزشک می‌دانم اگر این امواج به بدن انسان برسد روی مولکول‌های سلولی اثر می‌گذارد. در بدن گرما تولید می‌کند و اگر این تغییرات سلولی ادامه پیدا کند به مشکلات خاص خود منجر می‌شود. یعنی تغییرات ژنتیکی ایجاد می‌کند.

رئیس انجمن جراحان عمومی می‌گوید: امواج وسایل آشپزخانه مستقیما در فاصله نزدیک بر بدن انسان موثر است یا خانه‌سازی زیر برق فشار قوی که یکی دیگر از این امواج است. امواج الکترومغناطیسی که از زیر این سیم‌ها رد می‌شود به همان نسبت خطر دارد که یک پارازیت مختل‌کننده امواج ماهواره‌ای.

خسرونیا درباره این ‌که آیا مشخصا راهی هست که پزشک بگوید این بیماری بر اثر امواج رخ داده است یا نه، می‌گوید: پزشک برای این کار راهی ندارد. چراکه قابل اثبات نیست. مگر این‌که پزشک مستقلا برنامه‌ریزی کرده باشد و در آن 10 هزار زن باردار را بررسی کرده باشد و بعد ببیند 10 هزار زن تهرانی با 10 هزار زنی که خارج از محدوده تاثیرگذاری امواج هستند چه تفاوتی دارند.

او درباره نحوه تاثیرگذاری امواج بر بدن توضیح می‌دهد: اگر برخورد موجی با بدن انسان به سرطان تبدیل شود، سریع مشخص می‌شود، اما کسی به‌خاطر احساس گرما و داغ شدن بدن پیش پزشک نیامده است. این گرمایی که بر اثر امواج ایجاد می‌شود کشنده است. در جنگ جهانی دوم با فرستادن امواج افراد نظامی می‌مردند. اگر قدرت امواج الکترومغناطیس زیاد باشد، می‌تواند به مرگ انسان منجر شود.

پرتوهایی که پیرپوستی می‌آورند

با پیشرفت روزافزون علم و تکنولوژی شاهد تحولات عظیمی در تمامی زمینه‌ها ازجمله علوم پزشکی هستیم. بکارگیری پرتوهای ساخت بشر در پرتودرمانی‌های پزشکی گواه این امر است. این موضوع نیز بر کسی پوشیده نیست که تکنولوژی‌های روز همان‌قدر که سودرسان هستند، می‌توانند آسیب‌رسان نیز باشند. در کنار پارازیت‌های ماهواره‌ای، مساله پرتوها نیز یکی از موضوعات نگران‌کننده در زمینه سلامت شهروندان است.

«پرتوها یکی از پاک‌ترین انرژی‌هایی هستند که انسان تا به حال از آن استفاده کرده است. پرتو یکی از انرژی‌هایی است که در تمام امورات زندگی بشر با شدت بسیار بالا ساری و جاری است.» این مقدمه‌ای از صحبت‌های علی گورانی، رئیس مرکز پرتودرمانی وزارت بهداشت است.

علی گورانی درباره تاثیر پرتوها می‌گوید: با نگاهی به علوم ارتباطات می‌توان پی‌برد که دنیای ارتباطات با استفاده از پرتوها متحول شد. در علوم پزشکی امکان درمان بیماری برای متخصصان بدون استفاده از پرتوها وجود ندارد.

گورانی پرتوها را به دو دسته طبیعی و مصنوعی تقسیم‌بندی می‌کند و می‌گوید: یکسری پرتوها مصنوعی و ساخته دست بشر است. یعنی منشأ مصنوعی دارد. یکسری دیگر از پرتوها طبیعی هستند. برخلاف ذهنیت خیلی از ما، عمده آسیب بشر از پرتوهای طبیعی است و عمده‌ترین آنها رادون 222 است که بصورت گاز از دل زمین بیرون می‌آید و بعد از سیگار عامل دوم سرطان ریه است. او ادامه می دهد: یکی دیگر از پرتوهای طبیعی مضر پرتوهای ماوراءبنفش خورشید است که عامل اصلی سرطان پوست در آقایون و عامل اصلی پیرپوستی است و آمار پیرپوستی در کشور ایران بیش از دیگر کشورهاست. گورانی دسته دوم پرتوها را مصنوعی و ساخته دست بشر می‌داند و می‌گوید: در این قسمت عمده‌ترین آسیب را در پرتودرمانی‌های پزشکی داریم. ضمن این‌که بیشترین استفاده را از آنها می‌بریم. نه به آن مفهوم که تکنولوژی بد است. بحث آن است که باید نحوه استفاده صحیح از تکنولوژی را بلد بود. ایرادی بر تکنیک واردی نیست، زیرا در حال حاضر استفاده گسترده‌ای از پرتو داریم، اما بنابر برخی دلایل، آسیب‌های جانبی استفاده از پرتوها در ایران نسبت به دیگر کشورها بیشتر است.

موضوع جدی است

رئیس مرکز پرتودرمانی وزارت بهداشت می‌گوید: پرتوها ان‍رژی قابل محسوسی نیستند. مردم دیگر انرژی‌ها را حس می‌کنند، ولی این انرژی قابل حس نیست. پرتوها از یک ویژگی انحصاری برخوردارند و آن استفاده در سایر زمینه‌هاست. محسوس نبودن این امر دو اتفاق را به همراه دارد. یکی این‌که مردم نسبت به پرتو حساس نمی‌شوند. یعنی مثل آلودگی هوا و گرما نیست که حس شود و سر و صدا ایجاد کند. عموما در دانشگاه‌ها به آن پرداخته می‌شود. آن هم در حد مبانی فیزیک و نه در زمینه کاربری.

باید به کیفیت و کنترل کیفیت دستگاه‌ها بیش از پیش پرداخته شود. پرتوکاران باید بیشتر از قبل مکلف به رعایت اخلاق کار، حفاظت و همراه بیمار باشند. او ادامه می‌دهد: آموزش عمومی باید بالا برود و بر سیستم‌های حفاظتی کار با پرتوها نظارت جدی‌تری اعمال شود که در مجموع آسیب‌های کمتری بر مردم وارد شود.

قدرت متفاوت نفوذ امواج

رئیس انجمن جراحان عمومی درباره تاثیرات امواج بر سلامتی می‌گوید: چیزی که من می‌خواهم بگویم، مشخصا در مورد ایران نیست، بلکه می‌خواهم براساس مستندات علمی حرف بزنم. کل امواجی که در فضا وجود دارد بسته به طول موج، ماکرویوو، افقی یا عمودی بودن قدرت نفوذ متفاوتی دارد. قدرت نفوذی که از 300 هرتز تا 300 مگاهرتز متفاوت است. هرچه این قدرت بیشتر باشد، قدرت نفوذپذیری هم بیشتر می‌شود. در نتیجه وقتی امواج به بدن می‌رسد، مولکول‌های آب را تغییر می‌دهد و این مساله بر بدن ما تاثیر می‌گذارد. اما هرچه فاصله ارسال‌کننده موج بیشتر باشد، قدرت اثرگذاری آن در بدن انسان کمتر می‌شود.

مجله پزشکی مادر

کم‌خوابی خطر ابتلا به سرماخوردگی را بالا می برد

 پزشکان آمریکایی براین‌باورند افرادی که در طول شب تنها شش ساعت یا کمتر می‌خوابند بیشتر مستعد ابتلا به سرماخوردگی هستند.

به گزارش مجله پزشکی مادر به نقل از ایسنا، یافته‌های به دست آمده در این مطالعه بر مستندات فزآینده اهمیت خواب برای حفظ سلامتی تاکید دارد.
«آریک پراتر»، نویسنده ارشد این مطالعه از دانشگاه کالیفرنیا گفت: نداشتن میزان خواب کافی پیامدی فراتر از حساس کردن و تحریک‌پذیری فرد دارد و می‌تواند بر سلامت جسم او هم تاثیر داشته باشد.

در این مطالعه 164 فرد بزرگسال در مدت دو ماه تحت کنترل و مراقبت قرار داشتند و از آنان درخواست شد تا به پرسش‌هایی در مورد فاکتورهای تاثیرگذار بر بدن همچون استرس، عصبانیت، استعمال سیگار و مصرف مواد الکلی پاسخ دهند.
همچنین الگوهای خواب این افراد را برای مدت زمان هفت روز با کمک حسگر ساعت‌مانند مورد بررسی قرار دادند. این حسگرها مدت زمان و کیفیت خواب فرد را در طول شب اندازه‌گیری می‌کنند.

سپس ویروس سرماخوردگی از طریق قطره‌های بینی وارد بدن شرکت‌کنندگان این مطالعه شد و نمونه مخاط آنان به صورت روزانه مورد آزمایش قرار گرفت. متخصصان دریافتند افرادی که در طول شب کمتر از شش ساعت می‌خوابند در مقایسه با افرادی که بیش از هفت ساعت می‌خوابند 4.2 برابر بیشتر احتمال دارد دچار سرماخوردگی شوند.

به گزارش خبرگزاری شینهوا، پزشکان ساله‌هاست که بر اهمیت خواب کافی برای حفظ سلامت افراد تاکید دارند و اینکه نداشتن خواب کافی با خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن و حتی مرگ زودهنگام مرتبط است. همچنین بررسی‌های پیشین حاکیست افرادی که مدت زمان کمتری می‌خوابند پس از دریافت واکسن در برابر بیماری، مقاومت کمتری از خود نشان می‌دهند. مطالعات اخیر تاییدی بر تمام یافته‌های قبلی است.

مجله پزشکی مادر

سزارین و تغذیه با شیر خشک در ابتلا به بیش فعالی موثر است

شیوع بیش‌فعالی حدود 5 درصد است. این اختلال اغلب با افسردگی و تیزهوشی اشتباه گرفته می‌شود. همچنین عواملی مانند نداشتن تغذیه با شیر مادر، بد از شیرگرفتن کودک و سزارین می‌تواند در ابتلا به این اختلال موثر باشد.

مهناز استکی، روانشناس کودک، در پاسخ به سوال یکی از شهروندان درباره بیش‌فعالی و نقص توجه، اظهار داشت: اختلال بیش‌فعالی و نقص توجه سه دسته‌ است که معمولاً زیر 7 سالگی تشخیص داده می‌شود برخی مبتلایان فقط دچار بیش‌فعالی هستند، برخی نقص توجه دارند و برخی نیز دچار بیش‌فعالی و نقص توجه هستند.

وی افزود: برخی مبتلایان فقط دچار نقص توجه هستند که معمولاً حواسپرت خوانده می‌شوند و معلمان درباره آنها از عبارت انگار در کلاس حضور ندارد استفاده می‌کند برخی نیز دچار تکانشگری هستند و قبل از اینکه سوال معلم تمام شود می‌خواهند پاسخ دهند. تعدادی هم دچار تکانشگری و نقص توجه هستند.

این متخصص حوزه بهداشت روان گفت: شیوع بیش‌فعالی و نقص توجه در افراد هر جامعه حدود 5 درصد است اما به نظر می‌رسد در ایران تشخیص بیش فعالی بیش از میزان شیوع آن در جهان است.

وی ادامه داد: در تحقیقی که به تازگی انجام شده است، حدود 460 پسر و دختر توسط والدین و معلمان بر اساس معیار پرسشنامه بررسی شدند که در مورد 260 نفر آنها اختلال بیش‌فعالی و نقص توجه (ADHD) داده شد. این تحقیق نشان داد که ما در کشور بیش‌فعالی و نقص توجه را بزگ‌تر می‌بینیم و معیارهایمان برای تشخیص این اختلال با معیارهای جهانی متفاوت است.

علائم اختلال بیش‌فعالی

این روانشناس کودک تصریح کرد: کودک مبتلا به اختلال بیش فعالی و نقص توجه باید حداقل 6 ماه در 2 یا 3 مکان مختلف علائمی مانند تکانش‌گری را نشان دهد. مثلاً‌ کودک مبتلا رفتارهای خطرناکی از خود نشان می‌دهد، یکی از این رفتارها پریدن در قسمت عمیق استخر بدون داشتن مهارت شنا کردن است. همچنین برخی از این کودکان دست خود را در ماهیتابه داغ فرو می‌کنند تا سیب‌زمینی بردارند.

فرق بیش‌فعالی با افسردگی و تیزهوشی

استکی با بیان اینکه گاهی کودک علائم افسردگی را دارد اما به اشتباه بیش‌فعال تشخیص داده می‌شود، اظهار داشت:‌ علائم افسردگی در کودکان با بزرگسالان متفاوت است گاهی کودک به افسردگی مبتلاست و رفتارهای تکانشی و پرخاشگرانه از خود نشان می‌دهد اما به اشتباه بیش‌فعال تلقی می‌شود.

وی ادامه داد: همچنین در برخی موارد تیزهوشی با ADHD اشتباه گرفته می‌شود برخی از کودکان درس را زودتر از سایر دانش‌آموزان یاد می‌گیرند و تحمل ماندن بیشتر سر کلاس و توجه به حرف‌های معلم را ندارند.

استکی افزود: همچنین گاهی والدین حوصله کودک را ندارند و هر علامتی را ADHD می‌بینند.

مبتلایان به بیش‌فعالی و نقص توجه دلبستگی آسیب‌دیده دارند

این متخصص حوزه بهداشت روان با اشاره به اینکه یکی از علائم مبتلایان به بیش‌فعالی و نقص توجه دلبستگی ناایمن است، اظهار داشت: دلبستگی عاملی است که از دوران بارداری و تولد شروع می‌شود، نوازش والدین موقع شیر خوردن کودک موجب شکل‌گیری دلبستگی اولیه می‌شود که تغذیه حسی خوانده می‌شود. هر چند که این عامل به عدم ابتلا مادر به اضطراب مربوط است و چنانچه مادر دچار اضطراب باشد نمی‌تواند کودک را به لحاظ حسی به خوبی تغذیه کند.

استکی گفت: عواملی مانند عدم تغذیه با شیر مادر، بد از شیرگرفتن کودک و سزارین نیز می‌تواند در شکل‌گیری تغذیه حسی نامناسب موثر باشد.

وی افزود: چنانچه کودک حس اولیه خوبی نداشته باشد دچار دلبستگی ناایمن می‌شود و وقتی والدین او از کنارش می‌روند تصور می‌کند که دیگر باز نخواهند گشت همچنین برخی از این کودکان نسبت به رفتن والدین خود بی‌اعتنا هستند، این در حالی است که کودکانی که دارای دلبستگی ایمن هستند پس از اینکه والدینشان آنها را ترک می‌کنند منتظر بازگشت آنها خواهند بود.

درمان بیش‌فعالی

این روانشناس کودک ادامه داد: دارو درمانی به موازات درمان‌های روانشناختی در بهبود مبتلایان به بیش‌فعالی و نقص توجه موثر است. هر چند که دارو درمانی موجب سرعت در جواب دادن به این اختلال می‌شود اما اگر درمان‌های روانشناختی در کنار آن نباشد بعد از حدود 5 ماه شاهد بازگشت علائم خواهیم بود زیرا مغز شروع به ایجاد ارتباط سیناپسی جدید می‌کند و نیاز به داروی بیشتری وجود دارد. در واقع درمان دارویی صرف علاوه بر اینکه در یادگیری تاثیری ندارد موجب افزایش میزان دارو می‌شود.

استکی اظهار داشت: درمان‌های روانشناختی تا حدود 12 سالگی موثر هستند و می‌توان به والدین یاد داد که با ایجاد ارتباط اولیه زمینه درمان کودک را فراهم کنند اما به دلیل پایین بودن انعطاف‌پذیری مغز در سنین بالا نیاز به درمان طولانی‌تری وجود دارد مثلاً‌ اگر کودک 4 ساله نیاز به 4 ماه درمان روانشناختی دارد این درمان برای کودک 8 ساله باید این درمان را طی 8 ماه باشد.

مهناز استکی
منبع:فارس

چرا نوشتن با دست مهم است؟

هرچه پیش‌تر می‌رویم، بچه‌ها با کامپیوتر و صفحه‌کلید بیشتر سر و کار دارند تا تخته‌سیاه و دفتر، انگشت‌شان بیشتر صفحه نمایش‌گر را لمس می‌کند تا مداد. می‌شود فرض کرد در آینده‌ای نه چندان دور نوشتن با دست – با به قول معروف، قلم و کاغذ – فراموش شود.

آیا ممکن است این روند به رشد فکری و قوه خلاقه کودکان آسیب بزند؟ نتیجه یک تحقیق جدید می‌گوید بله، ممکن است.

برای گفتگو درباره اهمیت یادگیری نوشتن با دست در رشد مغزی کودکان سراغ محققی که این تحقیق را انجام داده رفتیم: کرین جیمز، متخصص علوم اعصاب‌شناختی در دانشگاه ایندیانا در بلومینگتون آمریکا.

قلم و کاغذ در برابر صفحه‌کلید

پروفسور جیمز در تحقیق‌ خود سراغ بچه‌هایی رفته که هنوز خواندن نمی‌دانند. بچه‌هایی که بعضی ممکن است بعضی حروف را بشناسند، ولی هنوز نمی‌توانند کنار هم قرارشان بدهند و کلمه درست کنند.

او بچه‌ها را به گروه‌های مختلف تقسیم کرده، به بعضی یاد داده حروف را بنویسند،‌ از بعضی‌ها خواسته با حروف روی صفحه‌کلید کار کنند.

هدف این بوده که ببینند بچه‌ها چقدر حروف را یاد می‌گیرند. در عین حال فعالیت مغزی بچه‌ها را هم با ام.آر.آی ثبت می‌کرده‌اند که ببینند وقتی بچه‌ها به مرور با حروف الفبا آشنا می‌شود مغزشان چطور تغییر می‌کند.

مغز هر کودک را پیش و پس از آموزش اسکن و گروه‌های مختلف را مقایسه کردند. معیار سنجش فعالیت مغزی را مصرف اکسیژن مغز در نظر گرفتند و آن را اندازه گرفتند.

رابطه نوشتن با دست و خواندن

محققان متوجه شدند که واکنش مغز هنگام یادگیری نوشتن حروف با دست و یادگیری تایپ کردن روی صفحه‌کلید فرق می‌کند.

شکل کلی فعالیت مغزی بچه‌هایی که با دست حروف را می‌نوشتند شبیه آدم‌های باسواد بود که خواندن و نوشتن بلدند. اما در مورد بچه‌هایی که نوشتن با صفحه‌کلید را تمرین می‌کردند چنین نبود.

به‌نظر می‌رسد وقتی بچه‌ها یاد می‌گیرند با دست بنویسند، مغز جوری دیگر به حروف واکنش نشان می‌دهد. انگار بین فرایند یادگیری نوشتن با دست و یادگیری خواندن ارتباط برقرار می‌کند.

به بیان پروفسور جیمز، "از تصاویری که از مغز بچه‌ها گرفتیم این‌‌طور برمی‌آید که نوشتن مبنایی می‌شود برای یک دستگاهِ خواندن که وقتی بچه این فرایند را آغاز می‌کند، خواندن را برایش آسان‌تر می‌کند."

علاوه بر این، آن‌طور که پروفسور جیمز می‌گوید، شکل گرفتن قابلیت‌های ظریف ذهنی که برای نوشتن حروف با دست لازم است، ممکن است در بسیاری زمینه‌های دیگر رشد مغزی و شناخت هم مفید باشد.

کامپیوتر در مدرسه

یافته‌های این تحقیق می‌تواند در سیاست‌گذاری‌های حوزه آموزش تأثیر بگذارد. به قول پروفسور جیمز "در بعضی نقاط دنیا عجله دارند از همان سنین پایین کامپیوتر وارد مدارس کنند. این تحقیق ممکن است باعث شود تجدید نظر کنند.”

مدرسه‌های بسیاری در آمریکا یاد دادن نوشتن سرهم و دست‌خط را به اختیار معلم‌ها گذاشته‌اند. بنابراین معلم‌های بسیاری دیگر زحمت یاد دادنش را به خودشان نمی‌دهند.

آن‌طور که پروفسور جیمز می‌گوید، هرچه پیش می‌رویم بخش بیشتری از وقت کلاس به کار کردن با صفحه‌کلید می‌گذرد. حتی یادگیری نوشتن جداجدای حروف (مثل چاپ) هم به مرور اهمیت‌اش را از دست می‌دهد – چه رسد به سرهم‌نویسی.

یک راه‌حل میانه می‌تواند استفاده از قلم‌های مخصوص کامپیوتر‌های جیبی در مدارس باشد، که همان حرکت دست با قلم است. گرچه تحقیق پروفسور جیمز در این‌که چیزی بتواند جایگزین مؤثری برای یادگیری نوشتن با دست باشد تردید می‌کند.

منبع: بی‌بی‌سی

 

 

 

رنگ مدفوع کودک

برای نوزادانی که از شیرمادر تغذیه می شوند رنگ زرد مدفوع و شل بودن آن طبیعی است.وقتی صحبت از مدفوع کودک می شود باید به رنگ آن نیز توجه شود. در زیر انواع رنگهای مدفوع ذکر شده و معنای آن گفته می شود.

سبز تیره: بعد از ولادت،اولین مدفوعی که دفع می شود سبز متمایل به سیاه و به شکل قیر است. این مدفوع را مکونیوم Meconium می نامند.

سبز-قهوه ای: از زمانیکه کودک شروع به هضم شیرمادر میکند، مدفوعی به رنگ سبز-قهوه ای جای مکونیوم را می گیرد و سپس مدفوع به رنگ زرد- قهوه ای در می آید.

زرد: در حدود 5 روز بعد از ولادت، نوزاد شیرمادرخوار معمولا دارای مدفوع دانه دانه و شل خواهد بود که به رنگ زرد، زرد-سبز یا خرمایی است.

قهوه ای: در صورتیکه نوزاد از شیرخشک استفاده کند، رنگ مدفوع قوه ای روشن و قوام آن خمیری خواهد شد.

رنگهای دیگر: وقتی کودک، خوردن غذای جامد را آغاز میکند، رنگ مدفوع ممکن است قهوه ای تیره شود ولی گاهی امکان دارد رنگهای عجیبی نیز دیده شود. به عنوان مثال ممکن است بعد از خوردن لبو، رن مدفوع قرمز شود و یا دارای رگه های آبی تیره باشد که معمولا بعد از خوردن سیاه گیله دیده می شود.

گاهی نیز ممکن است رنگ مدفوع کودک سبز و نارنجی شود.

گاهی نیز در مدفوع کودک تکه های غذای هضم نشده دیده می شود.

وقتی مادر پوشک کودک را عوض می کند باید به قوام (سفتی،نرمی و شکل گرفتن) مدفوع هم توجه داشته باشد.

نوزادان شیرمادرخوار غالبا دارای مدفوع شل و آبکی هستند. اما به ویژه مدفوع آبکی ممکن است نشانه اسهال باشد و دفع مدفوعی که شبیه ریگ و دانه دانه است نشانه یبوست می باشد.

درصورتیکه مادر نگران رنگ یا قوام مدفوع باشد باید به پزشک کودک خود مراجعه نماید و این کار به ویژه در صورت وجود حالات زیر ضروری است:

- ادامه یافتن مدفوع سیاه بعد از چندروز تولد

- مدفوع قرمز یا خونی

- سفید یا خاکستری

- قوام آبکی

- دفع دائمی مدفوع زیاد، سفت یا دشوار

ضمنا لازم است وقتی مادر به این منظور به پزشک مراجعه می کند برای شرح کامل وضعیت از جمله رنگ، قوام،حجم و دفعات دفع آماده باشد. هرچه جزئیات مربوط به این مساله بیشتر باشد، پزشک بهتر می تواند مشخص کند چه چیزی برای کودک طبیعی و چه موقع لازم است درمان شروع شود.

دکتر فرهاد فیلی، متخصص  کودکان
منبع: پزشکی امروز

 

چند سوال مهم درباره پوست کودکان

پوست کودکان پوست حساسی است. با این وجود این پوست حساس، مانند پوست آدم های بالغ در مواجهه با بسیاری شرایط فیزیکی قرار دارد که می تواند به آن آسیب برساند. اگر تازه مادر شده اید احتمالا سوالات بسیاری در رابطه با پوست فرزندتان دارید که در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم:

1- چرا پوست کودکان حساس است؟

برخلاف آنچه بسیاری از افراد گمان می کنند، پوست کودکان چند ساعت یا چند روز بعد از تولد کاملا تکامل پیدا می کند و دقیقا مانند پوست یک فرد بالغ کار می کند جز در ۳ مورد. مورد اول ملانوسیت ها یعنی سلول های تولید ملانین است که از پوست در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید محافظت می کنند. مورد دوم سیستم عروقی پوستی است که هنوز تکامل پیدا نکرده است و مورد سوم رطوبت است که چون هنوز پوست کودکان نمی تواند به اندازه کافی عرق تولید کند در نتیجه پوست به اندازه کافی مرطوب نمی شود.اما اینکه چرا گفته می شود پوست کودکان لطیف و حساس است برای آنکه پوست کودک و به ویژه نوزادان بیش از یک فراد بالغ به نسبت وزن به بدن در معرض آسیب است. به همین دلیل موادی که با پوست در ارتباط اند و نواحی ای از بدن که با بیرون ارتباط پیدا می کند اهمیت ویژه ای دارد چون مکانیسم سم زدایی و کلیه ها به اندازه یک فرد بالغ در نوزادان کامل نیست و ممکن است بدن به راحتی سموم و مواد آلرژی زا را به خود جذب کند.

2- آیا برخی نقاط بیش از سایر نقاط پوست، حساس است؟

بله. قطر اپیدرم در برخی قسمت های بدن به ویژه پلک ها و بیضه نازک تر است. از سوی دیگر در کودکان باتکس به دلیل تماسی تدریجی با ترکیبات محرک ادرار و مدفوع و یک محیط گرم و مرطوب بیشتر در معرض آسیب است. وقتی پوست یک کودک تحریک شده و می سوزد راه برای ورود مولکول های شیمیایی و آلودگی ها باز می شود.

3- آیا استفاده از شوینده ها کار صحیحی است؟

استفاده از هر نوع شوینده ای برای کودکان نارس کار اشتباهی است اما برای کودکان عادی استفاده از محصولاتی که PH خنثی دارند توصیه می شود. شامپوها و صابون هایی که PH قلیایی دارند می توانند سبب پاک شدن چربی محافظتی روی پوست کودک شوند.از نظر متخصصان بهترین نوع شوینده ها برای کودکان شامپوهای مایع با PH خنثی یا کمی قلیایی است که در ضمن مرطوب کننده و بدون بو و بدون رنگ باشند. با این حال آبکشی کامل پس از شست وشو الزامی است.در مورد سایر محصولات بهداشتی مانند کرم سوختگی باید گفت این کرم ها باید از ترکیب چربی، آب و اکسیدزینک درست شده باشند و خیلی چرب نباشند چون خود می تواند سبب التهاب پوست شود.

4- شایع ترین بیماری پوستی میان کودکان چیست؟

اگزما یا التهاب حاد پوست خشک از جمله بیماری های شایع پوستی نزد کودکان است و از هر ۵ کودک یک نفر از ۳ ماهگی تا ۶ سالگی به آن مبتلا می شود. دلیل بروز این اگزماها می تواند عفونت، دندان درآوردن، تغییر آب و هوا یا محل زندگی، واکسیناسیون یا استرس باشد. خوشبختانه این بیماری خوش خیم بوده و به سادگی رفع خواهد شد.

5- با کودک مبتلا به اگزمای پوستی چگونه باید برخورد کرد؟

آب حمام و دست شویی باید ولرم حدود ۳۵ تا ۳۶ درجه سانتی گراد باشد. حمام روزانه بلااشکال است البته به شرطی که طولانی و بیش از ۵ دقیقه نباشد چون در این صورت می تواند سبب خشکی پوست شود. باید از شامپوی مناسبی استفاده کرد و با دست به آرامی روی پوست کودک کشید و درنهایت خیلی آرام با پارچه ای نرم او را خشک کرد. کوتاه کردن مرتب ناخن ها ضروری است تا کودک پوست خود را نخراشد. استفاده از یک کرم مرطوب کننده سازگار و مناسب پوست کودک هم توصیه می شود.در رابطه با محیط باید گفت لازم است هوای اتاق کودک مرطوب بوده، زیاد گرم نباشد و حیوانات خانگی در آن رفت وآمد نداشته باشند و صد البته ساکنان نباید سیگار بکشند. لباس هایی که با پوست در ارتباط مستقیم است باید از جنس کتان باشند و با شوینده بدون فسفات شسته شوند. مراجعه به پزشک و استفاده از دارو نیز توصیه می شود.

6- آیا لک های تولد را باید جدی گرفت؟

حدود ۲۰ درصد از کودکان با لک یا لک هایی روی صورت و بدن متولد می شوند. این لک ها می تواند به رنگ بنفش در پایین کمر یا صورتی روی پلک، پیشانی، پشت گردن و... باشند. در صورتی که این لک ها کنار چشم یا دهان باشد به کمک لیزر می توان آنها را درمان کرد.

7- آیا برداشتن خال در دوران کودکی کار صحیحی است؟

خال ها ممکن است در اوایل سن کودکی یا اوایل بزرگسالی روی بدن نمایان شوند. احتمال بدخیم شدن آنها بسیار کم است. به همین دلیل پزشکان معمولا با برداشتن آنها موافقت نمی کنند مگر آنکه اندازه درشتی داشته باشند یا رنگشان تیره باشد.

منبع: برترینها

راهکارهای ساده برای دادن داروهای تلخ به کودک

پیش از مصرف دارو به کودک خود یک تکه یخ بدهید تا آن را مکیده و زبانش بی‌حس شود. دكتر ملكي، معاونت غذا و داروي دانشگاه علوم پزشكي اصفهان درباره نحوه مصرف داروهایی که طعم بدی دارند به نکته های جالبی اشاره کرده که در زیر می خوانید:

١- پیش از مصرف دارو به کودک خود یک تکه یخ بدهید تا آن را مکیده و زبانش بی‌حس شود.

٢- برای کاهش طعم بد دارو آن را در یخچال نگهداری کنید تا خنک باشد.

٣- دارو را با آبمیوه مثل آب سیب یا پرتقال مخلوط کنید تا طعم زننده دارو را تخفیف دهد.

٤- دارو را چه به صورت مایع و چه به صورت قرص با غذای کودک مخلوط کنید.

٥- بعد از مصرف دارو از آب یا آبمیوه استفاده کنید.

٦- درصورتی که کودک شما حالت تهوع دارد از یک نوشابه دارای گاز بی‌کربنات استفاده کنید.

٧- لازم است بدانید پیش از عمل به هر کدام از توصیه‌های فوق ابتدا با پزشک خود مشورت کنید

منبع: روزنامه شهروند

مراقبت از نوزادان

مراقبت از نورسیده‎ها قلق‎هایی دارد. مادرهای جوان حتما دوست دارند که نکاتی را در مورد مراقبت از نوزاد و کودک خود در منزل بدانند. نوزاد از بدو تولد تا شش ماهگی بطور انحصاری از شیر مادر تغذیه شود. شیر در روزهای اول کم است که آغوز نامیده می‌شود و برای نوزاد کافی است. به تدریج که نیاز نوزاد بیشتر می‌شود مقدار شیر هم زیادتر می‌شود.

از آب جوشیده، آب قند و گلوکز، شیشه و پستانک استفاده نشود.

شیردهی براساس میل و نیاز نوزاد در شرایط مناسب باشد.

قبل از هر شیردهی دست‌های خود را بشویید.

تا 20 دقیقه بعد از شیر خوردن آروغ نوزاد را بگیرید. در صورتیکه نوزاد زیر سینه به خواب برود احتیاج به بیدار کردن و گرفتن آروغ ندارد. او را به روی پهلوی راست بخوابانید که در صورت استفراغ، شیر به ریه برنگردد و از عوارض آن جلوگیری شود، مدتی که گذشت او را به روی پهلوی چپ بخوابانید.

جهت جلوگیری از ترک و زخم سینه در موقع شیردهی تمامی هاله سینه (قسمت قهوه‌ای رنگ) داخل دهان نوزاد باشد یعنی چانه نوزاد روی سینه مادر باشد و پس از پایان شیردهی در صورت زخم بودن سینه مقداری از شیر خود را به سینه بمالید.

از قرار دادن نوزاد در نزدیکی پنجره و بخاری اجتناب شود.

از گرم نگه داشتن بیش از حد نوزاد با لباس خودداری شود و لباس طوری پوشانیده شود که نوزاد عرق نکند. بهترین دمای بدن نوزاد در زیر بغل 36.5 می‌باشد.

بهترین دمای اطاق برای نوزاد 24 الی 25 درجه و بهترین درجه رطوبت 40 الی 45 می‌باشد. دمای اطاق برای نوزاد زیر دو کیلوگرم 26 الی 27 درجه می‌باشد.

از تشک و کیسه خواب پشم شیشه (الیاف صنعتی) بعلت گرم کردن بیش از حد نوزاد و حساسیت زا بودن کمتر استفاده شود.

از گذاشتن بالش زیر سر نوزاد و شیرخوار خودداری شود.

در اطاق و هوای مناسب نوزاد احتیاج به کلاه و جوراب و لباس سراسری ندارد.

تا زمانیکه بند ناف وجود دارد از حمام کردن نوزاد خودداری کنید. بعد از افتادن بند ناف، نوزاد هفته‌ای دو بار در اطاق حمام شود. در صورت استفاده از حمام درب حمام نیمه باز باشد تا از گرمازدگی نوزاد جلوگیری شود.

هیچ نوع ماده ضدعفونی کننده از قبیل الکل سفید، بتادین و ... برای ناف استفاده نشود و از قرار دادن ناف درون پوشک خودداری کنید و از ناف بند استفاده نشده و با آب خیس نشود.

اتاق نوزاد بایستی روشن باشد ولی استفاده از نور آفتاب مستقیم مضر است.

به منظور سلامتی نوزادان و شیرخواران از دود کردن اسپند، استفاده از پودرهای آرایشی، عطر، ادکلن، سیگار و گل‌های معطر مخصوصاً گل مریم اجتناب فرمائید.

بزاق شیرخواران از 3 ماهگی جاری می‌شود و حدوداً یکسالگی می‌توانند آب دهان را قورت دهند.

عطسه و گرفتگی بینی در روزهای اول طبیعی است و علامت سرماخوردگی نیست. مدفوع نوزادی که شیر مادر می‌خورد آبکی و بلغمی و تعداد دفعات آن نسبتاً زیاد است (شبیه مدفوع اسهالی) ولی چنانچه حال عمومی نوزاد خوب و وزن گیری مناسب باشد اسهال نمی‌باشد.

جهت جلوگیری از خشکی و سوختگی پوست بدن از روغن بادام شیرین یا وازلین استفاده شود و به هیچ عنوان از پودر استفاده نشود.

برای تمیز کردن بینی نوزاد از یک قطره کلرور سدیم (آب نمک) استفاده شود و موقع ریختن قطره نوزاد به پهلو خوابانده شود.

در هنگام پریدن شیر در حلق نوزاد آرامش خود را حفظ کرده و یک تا دو ضربه به کف پای نوزاد زده تا گریه کند و شیر از دهان نوزاد خارج شود.

هرچه نوزاد ملاقاتی کمتر داشته باشد سالمتر است خصوصاً افرادی که سرفه و عطسه می‌کنند، سیگاری هستند یا راهنمایی نادرست می‌کند.

اگر نوزاد در روزهای 3 و 4 تولد زرد شد حتماً به پزشک مراجعه کنید.

مادران شیرده از خوردن بیش از دو لیوان شیر در روز، پیاز، سیر، شکلات، کاکائو، نسکافه، خیار سبز و خیارشور خودداری کنند.

توجه

الف- از مصرف شربت های مولتی ویتامین گران قیمت برای شیرخواران و اطفال به علت هزینه زیاد و ارزش درمانی کم اجتناب شود.

ب- به شیرخواران زیر یکسال عسل- سفیده تخم مرغ- غذای ترش- شیرین و ادویه دار و شیر پاستوریزه داده نشود.

ج- استفاده از لاک به علت داشتن سرب و ارسنیک و پاک کردن آن با استن که در تماس با پوست جذب می‌شود برای اطفال مضر می‌باشد.

د- به منظور وزن گیری بهتر اطفال و شیرخواران از دادن موز- خیار سبز- چای بیسکوئیت - پفک - چیپس - شکلات - آدامس - آجیل - پسته - هویج اصفهان ( به علت آبیاری با آب زاینده‌رود)- سوسیس - کالباس -  نوشابه - ساندیس -  شیرکاکائو - بستنی- یخمک - لواشک و مشابه آن خودداری شود.

ه- غذای توصیه شده برای کودکان دو سال به بالا شیر نصف لیوان روزی دو تا سه مرتبه - میوه روزی یک مرتبه - یک روز در میان یک عدد تخم مرغ - غذای سفره ( روزانه )، در صورتیکه یک مرتبه غذای پختنی باشد برای دفعه بعد نگهداری شود- عصرانه نان ، پنیر، گردو، کره و مربا و امثال آن

منبع: رادیوسلامت

مادران مراقب توصیه های سنتی خطرناک باشند!

برخی افراد توصیه می‌کنند مادر شیر خودش را در بینی کودک بریزد که این کار اشتباه است زیرا گاهی اوقات این شیر از طریق مجاری بینی وارد دستگاه تنفسی نوزاد شده و ایجاد مشکلاتی برای نوزاد می‌کند. بهترین کار برای تنفس راحت‌تر نوزاد این است که بینی او را تمیز کنید و شکمش را سفت نبندید.

اغلب نوزادان تا 4،3 ماهگی قلنج‌های دردناکی دارند که معمولا در غروب اتفاق می‌افتد.

کوچولویی‌ که سال‌ها منتظرش بودید چشم به دنیا گشوده. می‌خواهید بهترین‌ها را برایش فراهم کنید. هر کاری می‌کنید تا بهترین باشد. تازه او را از بیمارستان آورده‌اید که متوجه زردی او می‌شوید. اطرافیان شروع به پیچیدن نسخه می‌کنند یکی می‌گوید «یه قطره رازیانه بریز تو حلقش!»، «شیرخشت بهش بدی درست میشه!»، «من به دخترم ترنجبین دادم فوری زردی‌اش برطرف شد!» اقوام یکی‌یکی برای چشم‌روشنی به منزل‌تان می‌آیند، دخترخاله می‌گوید: «زود سرش رو بتراش که موهاش پرپشت بشه!» مادرشوهر خواهرتان می‌گوید: «مادر جون یه کم از شیرت رو بریز تو دماغ بچه، مگه نمی‌بینی خس خس می‌کنه!» کم کم گیج و نگران می‌شوید که اگر همه این کارها را کرده‌اند و نتیجه گرفته‌اند شاید بد نباشد که شما هم امتحان کنید. اگر دودل هستید که این کارها را انجام دهید دکتر اکبر کوشانفر،‌ متخصص کودکان به شما می‌گوید که چه باید بکنید.

بسیاری از نوزادان چند روز بعد از تولد 40 تا 50درصد زردی دارند. این زردی گاهی ساده است و گاهی باید کنترل شود اما برخی خانواده‌ها عصاره رازیانه، شیر خشت یا ترنجبین را برای رفع زردی نوزاد استفاده می‌کنند در حالی که اینها همه ملین‌های گیاهی است و باعث می‌شود اجابت مزاج کودک شل شود. واقعیت این است که زردی توسط این مایعات از بین نمی‌رود. در مرحله اول باید میزان زردی مشخص شود و بعد از آن اقدام به درمان شود. امروزه این مشکل نوزادان با کمک فوتوتراپی به راحتی برطرف می‌شود.

قنداق کمبود ویتامین می‌آورد
به طور معمول امروزه به علت وجود پوشک‌های بهداشتی کودک نباید قنداق شود. یکی از مضرات استفاده از قنداق این است که در این حالت اندام‌های شیرخوار در معرض آفتاب نیست و ممکن است دچار نرمی استخوان شود. احتمال سوختگی پا هم در قنداق کردن بیشتر می‌شود. قنداق کردن کودک حتی باعث ایجاد اختلالات مفصلی به خصوص مفصل لگن در کودک می‌شود. اگر نوزاد دختری در بدو تولد دچار بیماری دررفتگی مادرزادی لگن شده باشد به هیچ‌عنوان نباید قنداق شود چون خطر دررفتگی مادرزادی لگن و اختلالات مفصل لگن در آنها بیشتر است. برای این کودکان درمان‌های دیگری از جمله پوشاندن 3 پوشک توصیه می‌شود.

تخم کفتر کودک را ناطق نمی‌کند
هیچ سن و سال مشخصی برای رشد مهارت‌های تکلمی کودکان وجود ندارد. برخی کودکان از 10 ماهگی تک کلماتی را به زبان می‌آورند، برخی در 3 سالگی به راحتی صحبت می‌کنند. گاهی هم تکلم در پایان 2 سالگی تکمیل می‌شود. بیان کلماتی مانند بابا و ...ممکن است زودتر هم اتفاق بیفتد. در این میان خانواده‌هایی هستند که فکر می‌کنند تخم کفتر و بلدرچین بر تکلم کودک تاثیر می‌گذارد البته تغذیه تکمیلی تاثیر بسیار زیادی بر این موضوع دارد اما سرعت به حرف افتادن کودک بستگی به تمرینات تکلمی والدین با فرزندان دارد. امروزه توصیه می‌شود که والدین روزانه چند هزار کلمه با فرزندشان صحبت کنند.

تراشیدن موی سر، آن را پرپشت نمی‌کند
برخی خانواده‌ها تصور می‌کنند که با تراشیدن موی سر نوزاد ضخامت و سرعت رشد مو تغییر می‌کند. وقتی موی سر را با تیغ برمی‌دارند چون مو ناگهان برداشته می‌شود تمام موهایی که در مرحله استراحت هستند دچار شوک شده و وارد مرحله رشد می‌شوند و در چند روز اول این طور به نظر می‌رسد که موها سریع درآمده‌اند اما این روند چند روز بیشتر نیست. موی سر افراد به خصوص کودکان به پدر و مادر بستگی دارد. رشد موی شیرخواران بستگی به تغذیه مادر هنگام شیر دادن و تغذیه تکمیلی دارد که معمولا باید حاوی روی و آهن باشد که رشد مو را زیاد می‌کند.

کلاهبرداری به نام تُل درآوردن
در بین خانواده برخی اوقات دیده می‌شود که کودک 2 تا 4 ساله سرفه‌های طولانی دارد. ممکن است هنگام مراجعه والدین به برخی افراد ناآگاه به آنها گفته ‌شود که جسمی مانند پسته راه تنفسی کودک را بسته است. گاهی این افراد پسته را در دهان خود می‌گذارند و آن را به صورت کودک که دهانش را باز کرده فوت می‌کنند. به این ترتیب تخمه وارد دهان کودک می‌شود. بعد با درآوردن آن از دهان کودک، می‌گویند که تُل را درآورده‌اند. در حالی که ممکن است کودک دچار حساسیت، برونشیت و... شده باشد. در اینگونه بیماری‌ها معمولا بعد از رفع علائم اولیه کودک برای مدت‌طولانی دچار سرفه می‌شود. در این مواقع بهترین کار مراجعه به متخصص اطفال است.

سرخک با پارچه قرمز مداوا نمی‌شود
در برخی فرهنگ‌ها وقتی کودک دچار سرخک می‌شد، پارچه قرمزی روی صورت و بدن او می‌اندازند. آنها سعی می‌کنند در این مدت کودک از دید افراد و محیط دور باشد زیرا عقیده دارند پارچه قرمز باعث از بین رفتن بیماری كودك می‌شود. بعد از چند روز که حال کودک بهتر و علائم ظاهری‌اش برطرف می‌شود، پارچه را از روی کودک برمی‌دارند. در حالی که بثورات پوستی و بیماری سرخک و آبله‌مرغان از جمله بیماری‌هایی هستند که باید تشخیص داده شده و خیلی زود درمان شوند زیرا حتی ممکن است علائم ظاهری روی پوست کودک بر جا بگذارد.

روغن مورچه به جای لیزر؟
برخی مردم که صاحب نوزاد دختر پرمو می‌شوند دل‌ نگران می‌شوند که دخترشان در آینده مشکلات زیادی داشته باشد. به همین دلیل و بر‌اساس همین باور قدیمی که روغن مورچه موهای زائد را کم می‌کند، این روغن‌ را تهیه می‌کنند و به بدن کودک مي‌مالند در‌حالی‌که ممکن است آنچه به نام روغن مورچه به آنها ارائه می‌شود، واقعا روغن مورچه نباشد و ترکیبات دیگری داشته باشد که پوست نوزاد را دچار مشکل کند و عوارضی برای او به همراه داشته باشد. حتی اگر این روغن، روغن مورچه باشد به دلیل آنکه ممکن است مقدار قابل‌ملاحظه‌ای اسید فرمیک در آن وجود داشته باشد ممکن است موجب سوختن پوست یا ازبین رفتن ریشه موهای نوزاد که به صورت کرک در آمده، شود و حتی پوست نوزاد را تیره و سیاه رنگ کند.

شربت خواب‌آور قلنج را برطرف نمی‌کند
اغلب نوزادان تا 4،3 ماهگی قلنج‌های دردناکی دارند که معمولا در غروب اتفاق می‌افتد که در این زمان کودک گریه شدید دارد چون نفخ شکم دارد. در این مواقع والدین برای آرام کردن کودک از شربت‌های خواب‌آور استفاده می‌کنند که کاری اشتباه است اگر والدین برای رفع قلنج از کمی عرق نعناع استفاده کنند، مانعی ندارد.

شیر مادر، قطره بینی نیست
نوزاد در بدو تولد به علت مجاری کوچکی که دارد تنفسش از راه بینی و شکم است. در ابتدا اغلب تنفس نوزادان به صورت صدادار است و اگر بینی‌اش گرفتگی داشته باشد همراه با خس خس است. برخی افراد توصیه می‌کنند مادر شیر خودش را در بینی کودک بریزد که این کار اشتباه است زیرا گاهی اوقات این شیر از طریق مجاری بینی وارد دستگاه تنفسی نوزاد شده و ایجاد مشکلاتی برای نوزاد می‌کند. بهترین کار برای تنفس راحت‌تر نوزاد این است که بینی او را تمیز کنید و شکمش را سفت نبندید.

منبع: مجله سیب سبز