kidney همه می دانند که بعضی از ارگان های بدن مانند:قلب ، مغز ، ریه ها ، کلیه ها و ... برای ادامه ی حیاتمان ضروری اند.
با اینکه کارت پستالی با عکس کلیه وجود ندارد ولی این ارگان همانند قلب، نقش بزرگی را در بدن ایفا می کند و برای ادامه ی زندگی حداقل به یکی از آنها نیازمندیم.

ما به طور طبیعی یک جفت کلیه داریم. آنها دقیقا شبیه لوبیا قرمزند و هر کدام حدود 13 سانتیمتر درازا و 8 سانتیمتر پهنا دارند(اندازه ی یک موس کامپیوتر). آنها در پشت، کمی بالاتر از باسن قرار گرفته اند. در زیر به برخی از وظایف این ارگان اشاره می کنیم:

پاکسازی

یکی از کارهای اصلی کلیه ها، تمیز کردن خون از مواد زائد است. این مواد از کجا می آیند؟ خوب، خون مواد مورد نیاز بدن را به جا های مختلف آن می رساند؛ واکنش های شیمیایی باعث شکسته شدن این مواد می شوند که بعضی از این مواد همان زائدات می باشند. دیگر زائدات نیز موادی هستند که بدن به اندازه کافی از آنها دارد. این جاست که کلیه ها وارد عمل می شوند.

ابتدا خون از طریق رگهای رِنال (در بدن هر چیز که به کلیه ها مربوط باشد رِنال گفته می شود). یک فرد متوسط ، حدود 1 تا 1.5 گالن خون در بدن دارد. این خون بیش از 400 بار در روز از صافی کلیه ها عبور می کند! بیش از یک میلیون فیلتر کوچکی که در هر کلیه وجود دارند کار تصفیه را انجام می دهند. این فیلتر ها که نفرونز نامیده می شوند آنقدر کوچکند که تنها با میکروسکوپ های قوی قابل مشاهده هستند.

مسیر ادرار

در ادامه، مواد زائد توسط کلیه ها با آب های اضافه ی بدن مخلوط شده، ادرار تشکیل می شود. ادرار از طریق رگ هایی به نام یوریتر به مثانه(کیسه ای که ادرار در آن نگه داری می شود) منتقل می شود. وقتی مثانه پر شود بدنتان به شما هشدار می دهد تا به دستشویی بروید. سپس ادرار توسط لوله های به نام یوریترا به بیرون از بدن منتقل می شود.

کلیه ها، مثانه و لوله های متصل کننده همگی ، دستگاه ادراری بدن را تشکیل می دهند.

حفظ تعادل بدن

کلیه ها وظیغه ی کنترل مایعات و مواد معدنی را نیز بر عهده دارند. این تعدل بدن را هموستاز نیز می گویند.

اگر آبی را که دریافت می کنید و آبی را که از دست می دهید را اندازه گیری کنید می بینید که کاملا با یکدیگز برابرند. آب بدن از طریق نوشیدنی ها، بعضی غذاها و میوه ها تامین می شود. از طرف دیگر بدن از طریق پوست(عرق کردن)، دهان، ادرار و مدفوع آب را دفع می کند.

وقتی احساس تشنگی می کنید، مغزتان به شما می گوید که مایعات بیشتری مصرف کنید تا بدن در حالت تعادل بماند. وقتی کمبود آب پیدا می کنید مغز با فرستادن هورمون هایی به کلیه ها می فهماند که آّب کمتری را فیلتر کنند و وقتی آب بدنتان زیاد باشد مقدار این هورمون ها را کم می کند تا کلیه آب بیشتری را بیرون بریزند.

ممکن است توجه کرده باشید که بعضی مواقع رنگ ادرارتان تیره تر از زمان های دیگر است. به یاد داشته باشد که ادرار مخلوطی است از مواد زائد(بیشتر اوره که زرد رنگ است) و آب اضافی است. هر گاه آب بدنتان به دلیل عرق زیاد و یا نوشیدن کم ، کاهش بیابد، در نتیجه آب کمتری با مواد زائد ترکیب شده و ادرار غلیظ تر و تیره تر می شود. در مقابل اگر آب بدن زیاد باشد رنگ ادرار نیز روشن تر است.

کلیه ها چه کارهای دیگری انجام می دهند؟

کلیه ها همواره مشغول کارند. در کنار تصفیه ی خون و برقراری تعادل مواد در بدن، کلیه ها همواره در حال واکنش به هورمون های مغز هستند و حتی در بعضی مواقع خود نیز هورمون هایی را می سازند. برای مثال در مواقع لازم هورمون هایی، برای افزایش گلبول های قرمز می سازند.

حالا که در مورد کلیه هایتان بیشتر می دانید شاید در مناسبت های بعدی به دوستانتان کارت پستال هایی با عکس کلیه هدیه بدهید!

گروه ترجمه مجله پزشکی مادر، محمد ابراهیمی
منبع: kidshealth.org

در روز چقدر درباره قلب می شنوید یا می بینید ؟ شکلاتهایی به شکل قلب !  قلبی که تیر خورده ! قلبی که شکسته ! شما هر جا درباره قلب حرفهای تازه می شنوید . قدیم مردم فکر می کردند که قلب آنها مرکز احساسات است.

این شاید به خاطر آن بود که وقتی می ترسیدند یا هیجان زده می شدند ، قلبشان تند تند می طپید . ضربانشان بالا می رفت . امروزه می دانیم که مرکز احساسات در مغز است و مغز به قلب فرمان می دهد که تند یا کند بطپد . 

واقعاً قلب چه کار می کند ؟

قلب شما واقعاً یک ماهیچه ( عضله ) است که در سمت چپ سینه قرار گرفته است . بزرگی قلب تقریباً به اندازه مشت شماست . در بدن شما ماهیچه های زیادی وجود دارد . در بازوها ، پاها ، در پشت و ... 

اما ماهیچه قلب ، یک ماهیچه خاص است . چون وظیفه و عملکرد آن خاص است . قلب خون را به همه جای بدن شما می فرستد و خون ، در واقع غذا و اکسیژن را به همه سلولهای بدن می رساند . قلب مانند یک پمپ مکانیکی( تلمبه )کار می کند . اما گویی دو پمپ در یک جعبه قرار گرفته اند . سمت راست قلب ، خون را از همه جای بدن گرفته و به داخل ریه ها پمپ می کند تا آنجا با اکسیژن ترکیب شده و تازه شود و سمت چپ قلب ، خون تازه را از ریه ها تحویل گرفته و از طریق شریانها به تمام بدن پمپ می کند .

 

heart

 

 

ضربان قلب چه کار انجام می دهد ؟

قبل از هر ضربان ، قلب با خون پر می شود . سپس قلب ، منقبض یا فشرده می شود و خون را به داخل بدن پمپ می کند . برای درک بهتر می توانید مشت خود را باز و بسته کنید . عمل قلب شبیه به آن است . این کار را قلب در تمام مدت زندگی انجام میدهد .

قلب از چه قسمتهایی تشکیل شده است ؟   

قلب به طور کلی از چهار حفره تشکیل شده است . در هر طرف چپ و راست قلب ، دو عدد از آنها قرار گرفته است . حفره های بالایی را دهلیز و حفره های پایینی را بطن می گویند . معمولاً خونی که از طریق ریه ها و از بدن وارد قلب می شود ، درحفره های بالایی ،  یا همان دهلیزها جمع می شوند و خونی که به ریه ها و بدن بر میگردد ، در حفره های پایینی ، یا همان بطن ها جمع می شود . بنابراین قلب دارای بطن راست و بطن چپ و دهلیز راست و دهلیز چپ می باشد . در وسط قلب یک دیواره (septum) قرار دارد که در حقیقت قسمت راست و چپ قلب را از هم جدا می کند .

 

heart

 

 

هر دهلیز و بطن مانند یک تیم با هم کار می کنند . یعنی اول یک دهلیز پر از خون می شود و سپس آن خون را به داخل بطن مربوط به خود می فرستد . سپس بطن منقبض شده و خون را به بیرون از قلب پمپ می کند . هربار که بطن در حال انقباض است ، دهلیز در حال پر شدن و انبساط است . بنابراین بطن راست با دهلیز راست و بطن چپ با دهلیز چپ مانند یک الاکلنگ کار می کنند .

هر قلب دارای چهار دریچه است و به کمک این دریچه ها ( شیرها ) مسیر خون را مشخص می کند . دو عدد از این دریچه ها  خون را از دهلیز ها به داخل بطن ها و دو عدد دیگر همیشه خون را به بیرون از قلب هدایت می کنند . این دریچه ها خون را همیشه به سمت جلو سوق می دهند و جریان به صورت برگشتی وجود ندارد . آنها باز می شوند تا خون به جلو برود و قبل از برگشت خون ، بسته می شوند و اجازه برگشت خون را نمی دهند .

گردش خون عامل اصلی زنده ماندن موجودات است . خون از طریق سرخرگ ها و سیاه رگ ها در سرتاسر بدن جاری می شود . خون تازه از طریق سرخرگ ها به اندم ها میرسد و خون عاری از اکسیژن از طریق سیاه رگ ها به قلب و از آنجا به ریه ها باز می گردد . جریان خون میان قلب و ریه و کل اندام را ، گردش خون می نامند .

سمت چپ قلب ، خون تازه را به بدن میفرستد و سمت راست آن خون عاری از اکسیژن را به داخل شش ها می فرستد تا با اکسیژن تازه ترکیب شود . صدای تیک تاک قلب شما ، گویای این فعالیت دائمی است که زندگی شما را تضمین می کند . شما می توانید با نبض خود از طریق مچ دست یا جاهای دیگر بدن ، تعداد این تیک تاک ها را بشمارید .

تعداد ضربان قلب در یک دقیقه وقتی که استراحت می کنید بین 70 تا 100 عدد باید باشد . وقتی شروع می کنید به دویدن یا یک فعالیت بدنی دیگر ، ضربان قلب شما تندتر می شود . زیرا باید اکسیژن بیشتری را به اندام های شما برساند .

شما می توانید با رعایت نکات زیر ، قلب شاداب تری داشته باشید :

- به یاد داشته باشید که قلب یک ماهیچه است . اگر می خواهید ماهیچه قوی داشته باشید باید ورزش کنید: حداقل روزانه 30 دقیقه ! گرچه برای قلب بسیار جوان شما ، یک ساعت ورزش ، اثر بهتری دارد .

- غذای سالم بخورید . یعنی چربی و اسیدهای اشباع شده کمی داشته باشد .

- روزانه از غذاهای فیبر دار ، میوه جات و سبزیجات مرتب بخورید .

- از نوشیدن نوشابه ها و نوشیدنیهای حاوی قند و شکر پرهیز کنید .

- دخانیات مصرف نکنید . نه به صورت تفریحی و نه جدی ، هرگز !


مجله پزشکی مادر
منبع: www.kidshealth.com

پوست سالم باعث حفظ سلامتی شما می شود . جلوی نفوذ آلودگیها و میکروبها را به بدن شما میگیرد . وقتی هوا سرد است شما را گرم می کند و وقتی هم هوا گرم است ، باعث خنکی شما می شود . احساس لمس کردن را برای شما فراهم می آورد . واقعاً از خود پرسیده اید که پوست چیست ؟ و در قبال اینهمه خدمتی که به شما می کند ، چه می خواهد ؟! هیچ چیز : فقط کمی دقت و توجه !

پوست مانند قلب ، مغز ، گوش و ... یک عضو بدن است ! در حقیقت ، بزرگترین عضو بدن شماست ! اگر از پوست خود به خوبی مراقبت کنید ، به بیماریهای گوناگون کمتر دچار می شوید . پوست تمیز ، یک پوست خوشحال است .

یک راه ساده مواظبت از پوست ، تمیز نگه داشتن آن است . مرتب حمام کنید ! دستهای خودتان را بسیار تمیز نگه دارید . چون یک راه نفوذ آلودگی به داخل بدن شما دستهای شما است. هر گاه از بیرون به خانه بر می گردید ! هر گاه به توالت می روید ! هر گاه می خواهید غذا بخورید ! هر گاه دست به اشیاء کثیف می زنید ! هر گاه با کسی دست می دهید ! دستهای خود را با آب گرم و صابون مناسب ، مرتب و کامل و با حوصله بشویید.

کودکان برای تمیز نگهداشتن پوست خود ، جز به یک صابون مناسب به چیز دیگری نیاز ندارند . اگر پوست شما دارای خشکی ، کک و مک ، جوش و ... باشد ، در این صورت با پزشک خود درباره صابون مناسب مشورت کنید . گاهی پوست شما به بعضی از صابون ها یا مواد شوینده حساسیت نشان میدهد ، مانند : قرمز شدن ، خارش ، دانه زدن ، گرمی و خشکی ! حتماً در این باره با والدین خود صحبت کنید تا اگر لازم بود شما را نزد پزشک ببرند و یا آن صابون را دیگر نخرند .

اگر صابون جدید گرفتید ، یک تکه کوچک از آن را به آرنج یا بازوی دست خود بمالید و صبر کنید . اگر تا 24 ساعت پوست شما قرمز نشد ، نسبت به آن حساسیت ندارید . گاهی هم یک صابون پس از مدت ها استفاده ، ایجاد حساسیت می کند . در اینصورت صابون را عوض کنید .

پوست خود را از تابش مستقیم نور خورشید محافظت کنید . حتی اگر پوست شما تیره باشد ، باز اینکار لازم است . اگر زیاد در معرض نور خورشید باشید ، دچار سوختگی ، کک و مک  و بیماریهای دیگری می شوید ! از کرمهای مخصوص ضد آفتاب استفاده کنید . حتی نوک دماغتان را فراموش نکنید! برای محافظت بیشتر ، از کلاههای لبه دار و لباسهای بلند و پوشیده هم می توانید استفاده کنید . بدانید که نور خورشید بین ساعتهای 10 صبح تا 2 بعد از ظهر تیز و سوزاننده است .

پوست خود را در برابر انواع زخم ها و جراحت ها محافظت کنید . اگر جایی از بدن زخمی شد ، حتماً به کمک والدین و افراد آگاه ، محل زخم را تمیز و مداوا کنید ! با مشورت پزشک ، در صورت لزوم از پمادها و آنتی بیوتیک های مخصوص استفاده کنید . اگر برش عمیق و بزرگ باشد ، گاهی پزشک مجبور است از بخیه استفاده کند . محل بخیه را هم باید تمیز و پاکیزه نگه داشت .

 اگر به طور تصادفی به چیز داغ دست بزنید ، پوست شما دچار سوختگی می شود ! آتش سوزی هم به پوست می تواند خیلی صدمه بزند . کسانیکه مقدار زیادی از پوست بدنشان بسوزد ، دچار خطرهای جدی می شوند. از آتش و اشیاء داغ دور شوید . از آب جوش و مایعات داغ دور شوید ! بدون اجازه مادر ، داخل آشپزخانه نروید ! دست به چیزهای داغ نزنید ! 

نیش زنبور و سایر حشرات هم به پوست صدمه می زند ! محل گزش را اصلاً نخارانید ، اگر دچار آبله مرغان شدید ، محل جوشها را اصلاً نخارانید. حتماً پزشک یک داروی مناسب برای شما تجویز می کند . خارش باعث افزایش آلودگی و عفونت می شود و جای جوشها بعداً در پوست شما می ماند .

اگزما نیز حالتی است که پوست را آزار میدهد . در اثر اگزما ، پوست خشک می شود . لازم است که از کرمهای مخصوص استفاده کنید . کهیر هم باعث دون دون ، قرمزی روی پوست و ایجاد خارش می شود . این حالت می تواند ناشی از عفونت یا حساسیت هم باشد و محل کهیر را نخارانید ! برای این بیماری های پوستی حتماً با پزشک پوست مشورت کنید .
شوره سر هم در حقیقت ، ذرات ریز پوست شماست که با انتخاب شامپوی مناسب بر طرف می شود و اگر لازم باشد حتماً به پزشک مراجعه کنید .

همواره به یاد داشته باشید که پوست شما قدرت فوق العاده ای دارد ! عضو بسیار مهم بدن شماست ، به شما جذابیت و زیبایی می دهد . عضوی است که خود را ترمیم می کند . پس آن را دوست داشته باشید و از آن به خوبی مواظبت کنید .

 

مجله پزشکی مادر
منبع: www.kidshealth.com

 

توجه!
خوانندگان گرامی:همه مطالب این مجله،فقط به منظور افزایش معلومات شماست.برای تشخیص و درمان بیماری،حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

گوش عضوی کم زحمت است . نیازی به مراقبت دائمی مانند دندان ها ندارد ! ولی لازم است که هر وقت به حمام می روید با آب و صابون داخل آن را بشوئید.
هنگام شستشوی گوش ، نباید وسواس زیادی به خرج بدهید. نباید با وسایلی مانند گوش پاک کن ، تمامی مایع مجرای کانال گوش را پاک کنید . مایع گوش در اصل برای محافظت از گوش شماست .
کانال گوش مایعی را ترشح می کند ، این مایع به آرامی به حرکت در می آید تا مسیر گوش را باز کند . سرانجام بصورت جرم در می آید که به هنگام شستشو از گوش خارج می شود . از فرو بردن چیز های نازک و تیز در گوش حتما پرهیز کنید . حتی گوش پاک کن! کتان گوش پاک کن ممکن است کنده شده و در گوش بماند و باعث عفونت شود. اگر مشکلی در ناحیه گوش احساس کردید و فکر می کنید که چیزی در داخل آن گیر کرده حتما به پزشک مراجعه کنید.
سوراخ کردن گوش به خودی خود ضرری ندارد . ولی برای سوراخ کردن گوش حتما از روش های کاملا بهداشتی و تحت نظارت پزشک ، استفاده کنید . و پس از سوراخ کردن تا بهبودی کامل از حلقه های مخصوص استفاده کنید. در غیر اینصورت سوراخ های گوش ممکن است دوباره بسته شوند.
حتما موقع دست زدن به سوراخ های گوش ، دستانتان تمیز باشد . با کمک الکل جرم های سوراخ گوش را می توانید کنار بزنید . اگر سوراخ گوش تان عفونت کند هر چه سریعتر با پزشک مشورت کنید .
گوش خود را همچنین باید به هنگام شنا کردن هم مواظبت کنید. اگر گوش شما عفونت کرده باشد ، شنا کردن باعث تشدید آن می شود. به هنگام شنا ، سعی کنید گوش های خود را بپوشانید . پس از شنا ، به کمک قطره های مخصوص و یا با چکاندن الکل ، گوش خود را خشک کنید ، اینکار از عفونت گوش جلوگیری می کند .
از گوش های خود در برابر سرما و گرمای شدید هم محافظت کنید.


سمن سجادی - مجله پزشکی مادر
منبع: www.kidshealth.com


توجه!
خوانندگان گرامی: همه مطالب این مجله ، فقط به منظور افزایش معلومات شماست. برای تشخیص و درمان بیماری ، حتما به پزشک خود مراجعه کنید.

Please publish modules in offcanvas position.