بیماری آلزایمر ، امروزه یکی از رایج ترین بیماری های زوال عقل در سنین بالاست. تنها در آمریکا بیش از پنج میلیون نفر از این بیماری رنج می برند.اما در حال حاضر راهی برای پیشگیری از آن وجود ندارد.
به گزارش مجله پزشکی مادر، یک تحقیق که به تازگی در مجله the Cell Press journal Neuron منتشر شده است، نشان می دهد که یک ژن به نام CD33 با بروز بیماری آلزایمر رابطه دارد. این ژن مانع می شود که سیستم ایمنی بدن مولکولهای توکسیک را در مغز از بین ببرد.این مولکولها در ایجاد آلزایمر نقش دارند. این کشف که نگاه تازه ای به فرایند مولکولی این بیماری پدید می آورد ، احتمالا امکان پیشگیری از آلزایمر را فراهم می سازد.
آقای رودولف تانزی مدیر این تحقیق از بیمارستان عمومی ماساچوست معتقد است : پیش از این ، چیزی در باره عملکرد ژن CD33 در مغز نمی دانستیم.اما کشف ما نشان می دهد که با کنترل این ژن می توان روش درمانی تازه ای برای بیماری آلزایمرو دیگر بیماری های مربوط به مغز و اعصاب، بکار بست.
یک نشانه اصلی بیماری آلزایمر، تشکیل پلاک های بتا-آملوید یا همان رسوب مولکول های توکسیک میان سلولهای عصبی در مغز است.پژوهش های قبلی ، بیان می کنند که این پلاک ها و جرم ها باعث نابودی سلول های عصبی در مغز و نتیجتا نابودی حافظه و سایر توانایی های عقلی می گردند.گرچه چندین ژن از جمله CD33 که اخیرا معلوم شده، مسئول تشکیل و توزیع این پلاکها هستند.
به گزارش مجله پزشکی مادر، در تحقیق جدید، تانزی و گروهش پی بردند که CD33 در کار میکروگلیا - سلولهای ایمنی برای پاکسازی مغز از مواداضافی و زائد اخلال ایجاد کرده و پاتوژن ها را در مغز تخریب می کنند.نمونه های بافتی مغز بیماران آلزایمری نشان میدهند که هر چه پلاکهابیشتر است ، فعالیتهای ژن CD33 نیز بیشتر مشاهده می گردد.غیرفعال سازی این ژن در مغز موش،عملکرد میکروگلیا را در جمع آوری و نابودی مولکول های توکسیک در مغز را بهبود می دهد.نتیجتا این امر باعث کاهش پلاک ها در مغز این جانور می شود.
تانزی می گوید: این نخستین بار است که ما عملکرد ژن CD33 را مشاهده می کنیم که مستقیما در پاکسازی پلاک های بتا- آملوید نقش دارد.این کشف نشان می دهد، بطور هیجان انگیزی با غیرفعال سازی این ژن امکان پیشگیری از آلزایمر وجود دارد.
مهندس ابراهیمی- مجله پزشکی مادر
منبع: Cell Press