برای نوزادانی که از شیرمادر تغذیه می شوند رنگ زرد مدفوع و شل بودن آن طبیعی است.وقتی صحبت از مدفوع کودک می شود باید به رنگ آن نیز توجه شود. در زیر انواع رنگهای مدفوع ذکر شده و معنای آن گفته می شود.

سبز تیره: بعد از ولادت،اولین مدفوعی که دفع می شود سبز متمایل به سیاه و به شکل قیر است. این مدفوع را مکونیوم Meconium می نامند.

سبز-قهوه ای: از زمانیکه کودک شروع به هضم شیرمادر میکند، مدفوعی به رنگ سبز-قهوه ای جای مکونیوم را می گیرد و سپس مدفوع به رنگ زرد- قهوه ای در می آید.

زرد: در حدود 5 روز بعد از ولادت، نوزاد شیرمادرخوار معمولا دارای مدفوع دانه دانه و شل خواهد بود که به رنگ زرد، زرد-سبز یا خرمایی است.

قهوه ای: در صورتیکه نوزاد از شیرخشک استفاده کند، رنگ مدفوع قوه ای روشن و قوام آن خمیری خواهد شد.

رنگهای دیگر: وقتی کودک، خوردن غذای جامد را آغاز میکند، رنگ مدفوع ممکن است قهوه ای تیره شود ولی گاهی امکان دارد رنگهای عجیبی نیز دیده شود. به عنوان مثال ممکن است بعد از خوردن لبو، رن مدفوع قرمز شود و یا دارای رگه های آبی تیره باشد که معمولا بعد از خوردن سیاه گیله دیده می شود.

گاهی نیز ممکن است رنگ مدفوع کودک سبز و نارنجی شود.

گاهی نیز در مدفوع کودک تکه های غذای هضم نشده دیده می شود.

وقتی مادر پوشک کودک را عوض می کند باید به قوام (سفتی،نرمی و شکل گرفتن) مدفوع هم توجه داشته باشد.

نوزادان شیرمادرخوار غالبا دارای مدفوع شل و آبکی هستند. اما به ویژه مدفوع آبکی ممکن است نشانه اسهال باشد و دفع مدفوعی که شبیه ریگ و دانه دانه است نشانه یبوست می باشد.

درصورتیکه مادر نگران رنگ یا قوام مدفوع باشد باید به پزشک کودک خود مراجعه نماید و این کار به ویژه در صورت وجود حالات زیر ضروری است:

- ادامه یافتن مدفوع سیاه بعد از چندروز تولد

- مدفوع قرمز یا خونی

- سفید یا خاکستری

- قوام آبکی

- دفع دائمی مدفوع زیاد، سفت یا دشوار

ضمنا لازم است وقتی مادر به این منظور به پزشک مراجعه می کند برای شرح کامل وضعیت از جمله رنگ، قوام،حجم و دفعات دفع آماده باشد. هرچه جزئیات مربوط به این مساله بیشتر باشد، پزشک بهتر می تواند مشخص کند چه چیزی برای کودک طبیعی و چه موقع لازم است درمان شروع شود.

دکتر فرهاد فیلی، متخصص  کودکان
منبع: پزشکی امروز