بیش از 70 درصد بیمارانی که از سیروز کبدی رنج می برند ، در ایالات متحده به سرطان کبد دچار می شوند .
سیروز نوعی ضایعه داخلی کبد است. دکتر George Y. Wu، که یک پروفسور پزشکی و رئیس بخش کبد در دانشگاه پزشکی کانک تیکات در فارمینگتون است ،با بیان این مطلب ،اضافه می کند: "این حالت معمولا زمانی اتفاق میافتد که کبد در طی مدت زمان طولانی آسیب دیده باشد. وقتی سلولهای کبدی با توجه به بیماری مزمن کبد، آسیب میبینند و میمیرند، بافت فیبری اسکار میتواند ، جانشین سلولهای از دست رفته شود ". و در این حالت ، سلولهای طبیعی وقتی که به شدت آسیب دیده اند ، میتوانند تبدیل به سلولهای سرطانی شوند.
سرطان کبد: علل سیروز
عوامل اصلی بروز سیروز کبدی در ایالات متحده، مصرف زیاد الکل و هپاتیتهای ویروسی مزمن است.
در حالی که همه برای زنده ماندن به یک کبد کارآمدنیاز دارند، سلولهای کبد با بافت آسیب دیده اسکاری جایگزین میشوند و سیروز غیر قابل برگشت میگردد.
Wu اظهار میکند که "سیروز خطر ابتلا به سرطان کبد را حداقل 40 برابر بیشتر از یک فرد عادی افزایش میدهد". 3 درصد از همه افراد مبتلا به سیروز، هر ساله دچار سرطان کبد پیشرفته میشوند. بنابراین، تعجب آور نیست که70تا 90 درصد از تمام موارد سرطان کبد در ایالات متحده مربوط به کبدی است که سیروز دارد."
سرطان کبد: عوامل خطر سیروز
هپاتیت مزمن میتواند توسط ویروسهای هپاتیت C و هپاتیت B ایجاد شود. این ویروس از طریق تماس با مایعات بدن فرد آلوده منتقل میشود. بهترین راه برای جلوگیری از هپاتیت B و C این است که از مصرف تزریقی مواد مخدر با سرنگ مشترک و روابط جنسی غیر ایمن پرهیز شود.
و سپس الکلی که وجود دارد: مصرف زیاد الکل در نهایت باعث ایجاد سیروزمیشود. مقدار الکل مصرفی برای آنکه کسی به سیروز کبدی دچار شود ، از فردی به فرد دیگر متفاوت است. اگر شما یک زن باشید،در مدت چند سال ، نوشیدن دو تا سه واحد نوشیدنی در طول روز، ، شما را در معرض خطر قرار میدهد. برای یک مرد، سه تا چهار واحد نوشیدنی در روز کافی است تا وی را در معرض خطر ابتلا به سیروز کبدی قرار دهد.
یکی دیگر از عوامل خطر ابتلا به سیروز کبدی، بیماری کبدچرب غیر الکلی (NAFLD) است. چرا؟ همه گیری چاقی. این بیماری باعث میشود که سلولهای کبد با سلولهای چرب جایگزین شوند. بیماری کبد چرب غیر الکلی در افراد مبتلا به دیابت کنترل نشده و چاق، شایع است.
سرطان کبد: علائم و نشانههای سیروز
در مراحل اولیه سیروز، ممکن است هیچ نشانهای وجود نداشته باشد. اما، همانطور که سیروز بدتر میشود،علائمیناشی از نارسایی کبد در انجام بسیاری از عملکردهای ضروری، بروز میکند این وضع ناشی از افزایش بافت اسکار ی است که باعث کاهش جریان خون کبد می گردد،.
بسیاری از نشانهها و علائم سیروز ، در واقع همان نشانههای اولیه سرطان کبد هستند. علائم شایع سرطان کبد و سیروز عبارتند از:
- کوفتگی
- دردهای سمت راست شکمی
- کاهش اشتها و تهوع
- کاهش وزن
- زرد شدن رنگ چشم و پوست
- تجمع مایع در پاها و شکم
- افزایش کبودی و خونریزش
- افت کارکرد ذهنی
سرطان کبد و سیروز
هنوز بدرستی معلوم نشده که سیروز چگونه احتمال سرطان را افزایش می دهد، به گفته ی Wu " ممکن است به افزایش احتمال تغییر و جهش در DNA سلول های کبد مربوط باشد که برای جبران ضایعه سیروزی، پیوسته تکثیر می شوند."
وی در ادامه گفت، عامل دیگر، می تواند این باشد که وجود سیروز " منتج به یک دوره طولانی آسیب می شود.دوره طولانی تر آسیب،احتمال بیشتری از تغییر در DNA منجر به سرطان را فراهم می کند."
تحقیقات نشان می دهد که وقتی سلول های کبد آسیب دیده اند و باید بسرعت و بکرات دوباره جایگزین شوند، احتمال جهش__ تغییرات در DNA__ در DNA سلول های کبد افزایش می یابد.وقتی این جهش ها بیش از حد و همزمان رخ دهد، سلول های کبد نهایتا توانایی خود برای کنترل تکثیرشان را از دست می دهند.وقتی سلول ها شروع به تکثیر بدون کنترل خود کردند، ممکن است سرطان کبد رخ دهد.
اگرچه میتوان سیروز را با جراحی کبد درمان کرد، بهترین راه برای جلوگیری از سرطان کبد شناسایی عوامل خطر ساز است.
گروه ترجمه مجله پزشکی مادر، نرگس کاظمی
منبع: medicinenet.com