رييس شبكه هپاتيت كشور گفت: رفتارهاي پرخطر جنسي در حال حاضر مهمترين راه انتقال هپاتيت B در كشور است و بيش از 15 درصد افرادي كه رفتارهاي پرخطر جنسي داشتهاند به اين بيماري مبتلا شدهاند.
دكتر سيد مويد علويان گفت: براي كاهش احتمال انتقال هپاتيت B از طريق رفتارهاي پرخطر جنسي لازم است به جوانان آموزشهاي لازم داده و سطح دانش آنان ارتقا داده شود. واكسيناسيون گروههاي پرخطر مانند مبتلايان به ديابت، تالاسمي، هموفيلي، معتادان تزريقي و شاغلان در حرفههاي پزشكي از ديگر راههاي كاهش احتمال انتقال اين بيماري است البته در مجموع دو تا سه درصد جمعيت ايران به هپاتيت B مبتلا هستند.
وي در ادامه اظهار كرد: هپاتيت B و هپاتيت C بر اثر تماس با خون آلوده به افراد منتقل ميشود كه استفاده از تجهيزات پزشكي آلوده، سرنگ و تيغ مشترك از جمله راههاي انتقال اين بيماريهاست.
رييس مركز تحقيقات گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي بقيهالله (عج) افزود: پيش از اين مهمترين راه انتقال هپاتيت B از طريق مادر به نوزاد بود اما با همگاني شدن واكسيناسيون نوزادان عليه اين بيماري از سال 73 انتقال هپاتيت B از طريق مادر به نوزاد كنترل شده است.
علويان درباره بيماري هپاتيت C گفت: از سال 1375 نگرانيهاي موجود درباره سلامت خون مورد استفاده در ايران از نظر آلودگي به ويروس هپاتيت C از بين رفت اما افرادي كه پيش از اين سال، خون دريافت كردند، احتمال دارد به هپاتيت C مبتلا شده باشند.
وي افزود: درسالهاي اخيراعتياد تزريقي به عنوان خطري مهم در زمينه انتقال هپاتيت C در كشورهاي جهان و از جمله ايران مطرح شده است. امروزه مهمترين راه انتقال اين بيماري، اعتياد تزريقي است . هرچه به افراد جامعه بيشتر آموزش داده واعتياد تزريقي به درمان خوراكي تبديل شود به گونهاي كه تماس با خون كاهش پيدا كند، شيوع هپاتيت C بيشتر كنترل ميشود.
رئيس مركز گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي بقيهالله(عج) در تعريف بيماري هپاتيت گفت: هپاتيت به معناي التهاب در بافت كبد است و عوامل مختلفي مانند استفاده از مشروبات الكلي، ابتلا به ويروس و بيماريهاي ارثي و نقص سيستم ايمني بدن در دچار شدن به اين بيماري موثر هستند البته ويروسها شايعترين علل ابتلا به هپاتيت به شمارميروند.
علويان اضافه كرد: مهمترين ويروسهاي عامل ابتلا به هپاتيت، ويروسهاي A، B، C، D، E و G هستند. برخي از اين ويروسها از طريق خوراكي و بعضي ديگر از راه تماس با خون آلوده به انسان منتقل ميشوند.
رييس شبكه هپاتيت كشور ويروسهاي E و A را از جمله ويروسهايي برشمرد كه از طريق خوراكي به انسان منتقل ميشوند و اظهار كرد: سطح بهداشت، سواد و مراقبتهاي بهداشتي، وضعيت آب آشاميدني در ابتلا به اين ويروسها موثر هستند.
وي افزود: در ايران موارد ابتلا به هپاتيت E وجود ندارد يا تعداد مبتلايان به اين بيماري بسيار اندك است. اين درحاليست كه هپاتيت E دوبار در ايران اپيدمي شد. به عنوان نمونه حدود 18 سال قبل در حوالي كرمانشاه اين بيماري به صورت اپيدمي مشاهده شد اما كاملا تحت كنترل درآمد.
رييس مركز تحقيقات گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي بقيهالله(عج) در ادامه گفت: به علت دسترسي مردم روستاهاي ايران به آب آشاميدني سالم، احتمال ابتلا به هپاتيت E از طريق نوشيدن آب آشاميدني ناسالم از بين رفته است. در واقع اين بيماري در مواقع بروز بلاياي طبيعي مانند سيل، زلزله و طوفان افزايش پيدا ميكند، چرا كه سطح دسترسي مردم به آب آشاميدني سالم كاسته ميشود.
منبع : ایسنا