چند نکته برای تمیز کردن حمام

حمام به دلیل رطوبت بالایی که دارد، از آلوده ترین قسمتهای خانه است و باید به طور مرتب تمیز شود. بر اساس نتایج بررسی محققان، دوش حمام و چاه حمام محل تجمع باکتری‌ها هستند و می‌توانند سبب ایجاد بیماری‌های عفونی و اسهال در ساکنان خانه شوند. همچنین طبق این یافته ها، وجود ویروس سرماخوردگی هم در این محل‌ها شایع است. اما تمیز کردن حمام کار چندان آسانی نیست و گاهی مشکلاتی به وجود می‌آید.

در اینجا راه حل چند نمونه از این مشکلات را با هم مرور می‌کنیم.

1- روی پرده حمام آلودگی نشسته است؟ آن را با محلول سفیدکننده بشویید. حدود سه و نیم لیتر آب گرم و نصف فنجان سفیدکننده را در یک لگن پلاستیکی بریزید و پرده حمام را در آن قرار دهید. با دستکش پلاستیکی آن را بشویید و برای آبکشی آن از دوش حمام کمک بگیرید.

2- از کپک زدن پرده حمام می‌خواهید جلوگیری کنید؟ قبل از آویزان کردن پرده حمام، آن را در محلول آب و نمک خیس کنید.

3- طبقه‌های حمام کدر شده‌اند؟ با جوش شیرین و آبلیمو آنها را براق کنید. مقدار مساوی جوش شیرین و آبلیمو را مخلوط کنید و مقداری از این ترکیب خمیری شکل را روی مسواک یا فرچه‌ای بریزید و به آرامی سطوح را تمیز کنید. اجازه دهید محلول مدتی بماند و سپس با پارچه‌ای تمیز آن را تمیز کرده و برق بیندازید.

4- تمیز کردن گوشه و کنار حمام و درز دیوارها سخت است؟ از یک مسواک کهنه کمک بگیرید. مسواک وسیله مناسبی برای تمیز کردن حمام است. محلول تمیزکننده را روی یک دستمال کوچک اسپری کنید و دستمال را دور مسواک بپیچید. برای از بین بردن آلودگی ها، آن را در گوشه‌ها و درز دیوار بکشید. برای تمیز کردن جرم‌های کنار وان حمام، مسواک را روی جرم‌ها بکشید و سپس با ابر مرطوب آنها را پاک کنید.

5- روی شیر حمام رسوب نشسته است؟ آنها را با سرکه سفید پاک کنید. هیچ کس از شیر آب زبر با پوششی از رسوب سفید خوشش نمی‌آید. از این راه حل استفاده کنید: مقداری سرکه سفید و چند حوله کاغذی تهیه کنید. شب پیش از خوابیدن، حوله‌ها را به سرکه آغشته کنید و دور شیر بپیچید. صبح آنها را بردارید. آب گرم را در لگنی ریخته و مقداری مایع ظرفشویی به آن اضافه کنید. مسواکی را در این محلول زده و با آن به آرامی روی شیر بکشید تا رسوب‌ها از روی آن پاک شوند.

6- روی در حمام جای کف صابون وجود دارد؟ برای پیشگیری از این مشکل، از روغن مبلمان استفاده کنید. تمیز کردن درب حمام کاری سخت و زمان بر است. می‌توانید از روغن مبلمان به عنوان مانع استفاده کنید. دفعه بعد که در را تمیز کردید، در آخر مقداری روغن مبلمان را روی پارچه کهنه‌ای ریخته و آن را روی در بکشید. اجازه دهید روغن دو دقیقه بماند و سپس آن را با یک دستمال خشک پاک کنید. لایه نازک روغن روی در به عنوان مانعی در برابر کف صابون عمل خواهد کرد.

7- درهای شیشه‌ای حمام کدر شده‌اند؟ آنها را با سرکه، جوش‌شیرین و نمک تمیز کنید. سرکه را روی در اسپری کنید و بگذارید چند دقیقه بماند. سپس خمیری با مقدار مساوی جوش شیرین و نمک تهیه کنید. با استفاده از یک تکه ابر مرطوب این خمیر را روی در بمالید و سپس به خوبی با آب بشویید.

8- بین کاشی‌های حمام کثیف شده است؟ مقداری سرکه سفید را در ظرفی بریزید. مسواک را آغشته به این محلول کنید و روی محل کثیفی بزنید. یا سرکه را در ظرف آبفشان بریزید و روی محل بپاشید. پس از 10 دقیقه با آب بشویید و اگر لازم بود از مسواک استفاده کنید. محلول‌های سفیدکننده برای تمیز کردن کاشی‌ها موثرند. مقدار مساوی آب و سفیدکننده را روی کاشی اسپری کنید و پس از چند دقیقه، با یک پارچه نخی تمیز، آن را پاک کنید.

9- حمامی خوشبو می‌خواهید؟ برای خوشبو شدن حمام کمی عطر یا روغن معطر روی حباب روشنایی داخل حمام بمالید. زمانی که چراغ را روشن می‌کنید، گرمای ناشی از لامپ، عطر را در هوا پراکنده می‌کند.

10- بوی فاضلاب حمام آزارتان می‌دهد؟ یک چهارم تا یک دوم پیمانه جوش شیرین را در فاضلات بریزید. یک دوم پیمانه سرکه سفید هم به آن بیفزایید. سپس درب فاضلاب را بپوشانید.

 منبع: روزنامه آرمان

آجیل کم نمک خریداری کنید

یک کارشناس تغذیه به خانواده‌ها توصیه کرد: برای خرید آجیل پایان سال، آجیل کم نمک را انتخاب کنند. نیلوفر حیدری در خصوص تغذیه در ایام نوروز گفت: زیاده روی در مصرف غذا و تنقلات، شیرینی و شکلات می‌تواند منجر به مشکلات گوارشی و همچنین افزایش انرژی دریافتی و در نتیجه اضافه وزن در ایام نوروز شود.

حیدری گفت: در مورد افرادی که مبتلا به قند خون و یا چربی خون بالا هستند زیاده روی در مصرف این مواد باعث اختلال در وضعیت سلامت آنها خواهد شد، بنابراین برای برخورداری از آرامش و سلامتی در سفرهای نوروزی باید تعادل در مصرف مواد غذایی را در نظر گرفت.

وی تاکید کرد: کودکان باید از مصرف بیش از حد شیرینی و شکلات در ایام نوروزی و سفرهای نوروزی اجتناب کنند، زیاده روی در مصرف تنقلات، شیرینی و شکلات در کودکان اغلب باعث بروز مشکلات گوارشی مثل درد معده، تهوع و استفراغ می شود، ضمن اینکه مانع مصرف وعده‌های اصلی غذا می‌شود.

حیدری افزود: بعد از هر بار مصرف شیرینی و شکلات در ایام نوروز به بهداشت دندان‌ها و مسواک زدن به خصوص در کودکان توجه شود.

وی ادامه داد: همچنین هنگام خرید آجیل باید به تازگی و کم نمک بودن آن توجه داشت و تا حد امکان از فروشگاه‌هایی که معتبر هستند و اجناس با کیفیت مرغوب و تازه عرضه می‌کنند و مواد را در مکانی خنک و به دور از نور آفتاب نگهداری می‌کنند، خریداری کنید.

حیدری گفت: باید از خرید خشکباری که علائم کپک زدگی در آنها مشاهده می شود خودداری کرد و بهتر است انواع کم نمک آجیل برای خرید انتخاب شود.

وی در ادامه افزود: در سفرهای نوروز بهتر است برنامه غذایی مانند سایر زمان‌ها تنظیم شود و در صورت مصرف آجیل و مغزها به عنوان میان وعده در مصرف آنها زیاده روی نشود. همچنین در این ایام بهتر است حجم مواد غذایی را در هر وعده اصلی کاهش داد و به ویژه شام را مختصر میل کرد.

حیدری در خصوص تغذیه در سفر نیز یادآور شد: حتما در طول سفر به دریافت مقادیر مناسب لبنیات پاستوریزه دقت کنید و روزانه متناسب با نیاز بدنتان حدود 2 تا 3 لیوان شیر یا ماست استفاده کنید و در طول سفر برای جلوگیری از کم آبی و یبوست مقادیر مناسبی آب بنوشید و حداقل روزانه 6 تا 8 لیوان مایعات مصرف نمائید.

وی گفت: در سفر بهتر است از آب‌های بسته بندی که سلامت آن مورد اطمینان است استفاده کرد.

این کارشناس تغذیه اظهار کرد: برای برطرف شدن نیاز بدن به مایعات، آب بهترین نوشیدنی است و توصیه می‌شود تا حد امکان از مصرف آبمیوه‌های مصنوعی و نوشابه‌های گازدار پرهیز شود.

وی در پایان عنوان کرد: به جای مصرف غذاهای سرخ شده، از غذاهای آب پز، کبابی و تنوری استفاده نمایید و تا حد امکان از مصرف سوسیس، کالباس و ساندویچ های آماده پرهیز کنید.

منبع: ایسنا

باید و نبایدهای خانه تکانی و شوینده ها

پایان زمستان که فرا می‌رسد لحظه‌ها و ثانیه‌ها به شمارش درمی‌آیند تا نوید بهار و زنده شدن طبیعت را سردهند. خانه تکانی و شور و حال غبار روبی از منازل فصل بهار بهانه‌ای می‌شود تا افراد برای طراوت دل‌های خود به استقبال روزگاری نو بروند. یکی از مسائلی که هر ساله متخصصان ریه شاهد آن هستند آمار مسمومیت‌هایی است که در اثر کار با شوینده‌ها افراد را تهدید می‌کند.

برخی افراد هنگام خرید مواد شوینده به قدرت پاک کنندگی بالا توجه می‌کنند در حالی که از آسیب‌های احتمالی این مواد غافل هستند. با دکتر سید شهاب‌الدین محمدمکی فوق تخصص ریه، مدرس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مسئول واحد پیوند ریه بیمارستان مسیح دانشوری به گفت‌و‌گو نشسته‌ایم تا باید و نبایدهای کار با مواد شوینده را متذکر شویم.

استفاده از مواد شوینده در روزهای پایانی سال در خانه تکانی افراد را با چه مشکلاتی رو به رو می‌سازد؟

مصارف خانگی برای شست و شو و نظافت شامل شوینده‌ها، پاک‌کننده‌ها و سفید‌کننده‌ها است. هر کدام از این مواد حاوی انواع مختلفی از مواد شیمیایی است که مصرف نابجا و غیر‌اصولی از آن‌ها در مواردی مانند خانه تکانی برای نوروز باعث وارد آمدن آسیب‌های جدی به ارگان‌های مختلف بدن می‌شود.

کدام یک از ترکیب‌های موجود در شوینده‌های شیمیایی آسیب زا به شمار می‌روند؟

دسته اول شوینده‌های شیمیایی هستند که دارای ترکیب‌های آمونیا (آمونیاک) بوده، مثل پاک‌کننده‌های شیشه و برخی براق‌کننده‌ها که ماده اصلی تشکیل دهنده آن‌ها آمونیا است. در اثر استفاده بیش از حد این مواد شیمیایی چشم، پوست، راه‌های تنفسی و ریه‌ها تحریک می‌شود.

البته میزان آسیب بستگی به غلظت میزان ماده محرک و فضایی دارد که افراد در آن محیط کار می‌کنند.دسته دوم ترکیبات آمونیوم است که در نرم‌کننده‌های حوله، لباس و برخی از ضدعفونی‌کننده‌ها موجود است که علاوه بر عوارض ذکر شده در خصوص آمونیاک این ماده شیمیایی باعث ضعف در سیستم ایمنی بدن می‌شود.

یکی دیگر از مواد سمی خطرناک که در انواع شوینده‌ها وجود دارد و در اثر استفاده بیش از حد از آن‌ها فرد دچار آسیب می‌شود ترکیب کلرین است. این ماده شیمیایی در مواد شوینده لباس و شوینده‌های ظروف، پاک‌کننده‌های سطوح سرامیکی وجود دارد و اثرات محرک و تخریبی در سطوح مخاطی بدن از جمله چشم و ریه، گلو، پوست و.. برجا‌ می‌گذارد.

شاید این نوع محرک در افراد سالم عارضه ریوی واضحی نداشته باشد ولی در بیماران مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای ریوی خطرناک شمرده می‌شود که در تماس با کلرین ممکن است آسیب‌های جدی به آن‌ها وارد شود.

برخی افراد برای خانه تکانی بیشتر از سفید‌کننده‌ها استفاده می‌کنند این ماده شیمیایی چقدر خطرناک است؟

در کشور ما برخی افراد برای شست‌و شو، بیشتر از سفید‌کننده‌ها که حاوی ترکیبات هیپوکلریت سدیم است استفاده می‌کنند.مخلوط کردن این ماده شیمیایی با شوینده‌های ظروف و پاک‌کننده‌های سطوح باعث می‌شود ضررهایی به مصرف‌کنندگان وارد شود که برخی اثرات آن شبیه به کلرین عمل می‌کند.

در پاک‌کننده‌های جدیدی مانند گاز پاک کن‌ها و تمیز‌کننده‌های سرامیک و... چه ماده شیمیایی وجود دارد که باعث آسیب به ریه می‌شود؟

هیدروکسید سدیم ماده شیمیایی است که در ساخت گاز پاک کن‌ها، پاک‌کننده‌های سرامیک و در ترکیبات لوله بازکن وجود دارد علاوه بر این‌که برای سیستم تنفسی یک ماده محرک و آزار دهنده است به پوست، چشم و... آسیب می‌رساند و ماده‌ای شدیداً سوزاننده به شمار می‌آید و از بین برنده بافت مخاطی است.

استفاده از مواد شوینده و پاک‌کننده‌ها باید در چه چارچوب و اصولی باشد که آسیب‌ها را به حداقل برساند؟

آسیب ناشی از تماس با مواد ذکر شده عمدتاً در افرادی مشاهده می‌شود که استفاده بیش از حد دارند یا این‌که در محیط‌های بسته، بدون تهویه و بیشتر فضاهای کوچک با مواد شوینده کار می‌کنند. معمولاً تماس‌های کوتاه مدت و با مقادیر اندک شوینده‌ها مشکل ساز نیست. البته لازم به ذکر است ترکیب کردن این مواد با هم ممکن است گازهای سمی را خارج کند که خطرناک باشد و در برخی موارد هم کشنده به حساب می‌آیند.

ترکیب کدام‌یک از مواد شوینده هر ساله حادثه ساز می‌شود؟

مواد شوینده‌ای که حاوی آمونیاک و کلر هستند از ترکیب این دو ماده سموم دیگر تولید می‌شود. به‌طور مثال، ترکیب کردن جوهر نمک با سفید‌کننده‌ها برای پاک کردن جرم سرویس‌های بهداشتی هر ساله موارد زیادی از بستری‌ها و حتی مرگ ومیر را در روزهای پایانی سال به خود اختصاص می‌دهد.

علائم اولیه مسمومیت با مواد شوینده چیست؟

علائم اولیه در سیستم تنفسی ایجاد می‌شود و ممکن است با یک احساس سوزش، خارش و... در سیستم تنفسی،‌حلق و مجاری حلقی شروع شود و علائم دیگری مانند سرفه‌های خشک، ‌بروز تنگی نفس و حتی خس خس سینه را به همراه داشته باشد همچنین اختلال در تبادل اکسیژن و نهایتاً خفگی را شامل می‌شود.

افرادی که به آسم مبتلا هستند در کار با شوینده‌ها دچار چه اختلال دیگری می‌شوند؟

افرادی که به آسم یا بیماری‌های مزمن تنفسی مبتلا هستند در تماس با مقادیر اندک مواد شیمیایی ممکن است دچار عوارض خطرناک شوند که موجب تشدید بیماری زمینه‌ای شان شود.

استنشاق آنزیم‌های موجود در پودرهای شوینده باعث بروز چه علائمی در مصرف‌کننده می‌شود؟

پودرهای شوینده معمولاً دارای آنزیم هستند و اگر فردی در تماس با پودر، بوی آنزیم‌ها را استنشاق کند باعث بروز حملات آسم و تنگی نفس در او می‌شود و آنزیم‌ها به عنوان یک علت بروز آسم شغلی اثر ثابت شده‌ای دارند.

چه توصیه‌هایی به افرادی دارید که در تماس با این مواد شیمیایی هستند؟

هنگام کار با مواد شوینده در خانه تکانی در قدم نخست باید پنجره‌ها باز بماند و تهویه مناسب باشد و افرادی که مستعد بیماری‌های ریوی هستند از این محل دور باشند و افراد دیگر نیز بلافاصله پس از پایان کار محل را ترک کنند همچنین سعی کنند از مواد شوینده کمتر استفاده کنند. در مواقعی که مبلمان، فرش و موکت‌ها را شسته‌اند باید تا زمان خشک شدن لوازم تهویه مناسب در محیط برقرار باشد تا افراد خانواده در معرض بخارهای ناشی از خشک شدن لوازم نباشند.

زیرا تماس‌های مکرر ممکن است علائمی مانند سردرد، ‌تهوع، استفراغ، ‌سوزش چشم و... به صورت گذرا به همراه داشته باشد که معمولاً افراد این علائم را نادیده می‌گیرند در حالی که در طولانی مدت باعث بروز بیماری‌های مختلف تنفسی و بروز آسم،‌آلرژی و سرطان‌های بدخیم ریه و ارگان‌های دیگر می‌شود، موارد قابل ذکر دیگر شامل آسیب‌های کلیوی،‌آسیب به بافت کبد و سیستم عصبی می‌شود که در مواردی هم ممکن است اختلالات هورمونی را در زنان تشدید کند.
افرادی که به بیماری‌های زمینه‌ای مبتلا هستند به خاطر ذخیره کم سیستم تنفسی هنگام قرار گرفتن در معرض مواد محرک ممکن است دچار حملات شدید تنگی نفس، ‌اختلال در اکسیژن رسانی، اختلال هوشیاری و... شوند.

آن دسته از موادی که قابلیت حل شدن در آب دارند چگونه باید مصرف شوند؟

مواد شیمیایی که قابلیت حل شدن در آب را دارند حالت سوزانندگی بیشتری خواهند داشت و در اثر مصرف بیش از حد به مخاط آسیب‌های جدی وارد می‌کنند و سطح کیسه‌های هوایی را در معرض خطر قرار داده و باعث تخریب بافت ریه می‌شوند.از این رو هنگام کار با این مواد باید دقت بیشتری داشت.

اقدام‌های اولیه‌ای که باید حتماً هنگام کار با موادشیمیایی شوینده موردتوجه قرار گیرد، کدام است؟

به محض این‌که فرد دچار علائم اولیه سرفه، خارش، ‌سوزش در حلق و گلو شد باید از محیط خارج شود و هوای تازه استنشاق کند در صورتی که مخاط شست‌و‌شو داده شود و علائم رفع نشود باید بلافاصله به نزدیک‌ترین مرکز درمانی مراجعه شود.

منبع: روزنامه ایران

 

تمیزکردن لوازم آشپزخانه

زمانیکه صحبت از منبع آلودگیهای آشپزخانه می شود به یاد اسفنج و سینک ظرفشویی می افتیم. غافل از اینکه در همین آشپزخانه لوازم دیگری هم هستند که حامل میکروبهایی مانند ای کولای و سالمونلا و کپکها و مخمرها هستند که می توانند باعث بیماریهای ناشی از موادغذایی و یا بدتر شوند!

جای تعجب نیست که 21 درصد از موارد بیماری ناشی از مواد غذایی به علت مواد غذایی مصرف شده در خانه های شخصی می باشد، در این مطلب چند نمونه از این لوازم را بررسی میکنیم.

محفظه چاقوها:

صادقانه بگویید آخرین باری که آنرا تمیز کردید کی بوده است؟!

Germy Kitchen

چاقوها را از محفظه دربیاورید. محفظه را برگردانید و تکان دهید تا اگر چیزی داخل آن است خارج شود.( همچنین می توانید می توانید از هوای فشرده استفاده کنید، مانند یک پاک کننده صفحه کلید کامپیوتر)محفظه را داخل ظرف حاوی آب گرم وصابون قراردهید و شیارهای آنرا را با یک برس کوچک بشویید. برای تمیزکردن بهتر شیارهای محفظه میتوانید آنرا به مدت یک دقیقه داخل مخلوطی از 3 لیتر آب و یک قاشق غذاخوری سفیدکننده خانگی قرار دهید و یا داخل شیارها این مخلوط را بریزید و سپس به طور کامل با آب شستشو دهید و آنرا وارونه قرار دهید تا خشک شود.

 برای جلوگیری از ایجاد میکروبهای شستشو، اجازه دهید که هم چاقوها و هم محفظه کاملا خشک شوند.

کشوی سبزیجات یخچال و کشوی گوشت فریزر

کشوی میوه ها جایگاه خوبی برای رشد سالمونلا، لیستریا، مخمرها و کپکها هستند و میتوانند میوه های تازه شما را آلوده کنند.همینطور کشوی گوشت در فریزر!

Germy Kitchen

توصیه میکنیم ماهی یک بار کشوها را از یخچال و فریزر درآورده و آنها را با آب گرم و مواد شوینده بشویید.برای رفع بوی آن هم میتوانید از محلول یک تا دو قاشق غذاخوری جوش شیرین در یک لیتر آب استفاده کنید.

فراموش نکنید که کشوها کاملا خشک شوند سپس آنها را در یخچال یا فریزر قرار دهید.

مخلوط کن(بلندر)

اگر شما از روش توصیه شده کارخانه سازنده، برای نظافت دستگاه پیروی نمی کنید،ممکن است هربار باکتریها را با مواد غذایی مخلوط کنید!

دستگاه مخلوط کن را بعد از هربار استفاده به طور کامل جدا کنید.تیغه و واشر را هم فراموش نکنید. اجزا را با آب گرم و صابون بشویید و اجازه دهید کاملا خشک شوند سپس آنها را در جای خود قرار دهید.



درب قوطی بازکن

اکثر اوقات از این وسیله استفاده می کنیم و از تمیزکردن آن غافل هستیم! هنگامی که شما یک قوطی را باز میکنید محتویات آن ممکن است داخل شیارهای درب قوطی باز کن برود.

شستن و تمیزکردن شیار آن بسیار مهم است. بعد از هربار استفاده انرا بشویید و خشک کنید.

 

ظروف نگهداری مواد غذایی با درپوشهای پلاستیکی

لابلای درز درپوشها گاهی مواد غذایی می ماند و میکروبهای آن هربار به غذاهای دیگر سرایت میکنند. هنگام شستن آنها دقت کنید که شیارها و درزها کاملا پاک شده باشند. میتوانید از یک برس برای شستن آن استفاده کنید.

گروه ترجمه مجله پزشکی مادر، سمن سجادی
منبع: ریدرزدایجست

پاک کردن مدادشمعی از دیوار

آیا روی دیوار منزلتان شاهکارهای نقاشی بچه ها با مدادشمعی است؟ نگران نباشید. در اینجا چند راه حل را برای از بین بردن آنها ذکر میکنیم:

1- یک پارچه مرطوب بردارید و آنرا در ظرف جوش شیرین فرو ببرید. سپس به آرامی پارچه را روی دیوارهای نقاشی شده بکشید. با حداقل تلاش، آنها پاک می شوند.

2- یک خمیردندان غیرژلی و یک پارچه (البته بهتر است یک برس بردارید) بردارید. مقداری از خمیر دندان را روی سطح مورد نظر فشار دهید و سپس با برس آنرا روی دیوار بکشید تا آثار مداد یا مدادشمعی پاک شود. بعد از آن دیوار را با دستمال خیس بشوئید.

3- یک راه ساده استفاده از سس مایونز است. سطح مورد نظر را با مقداری سس مایونز بپوشانید.بعد از ده دقیقه با دستمال خیس آنرا پاک کنید.

4- استفاده از مداد پاک کن

5- با استفاده از سیم ظرفشویی و مالش ملایم آن به سطوح می توانید نقاشی ها را پاک کنید.

6- ممکن است فرزند شما لباس خود را هم با مدادشمعی نقاشی کرده باشد! برای تمیزکردن آن می توانید قبل از شستن، یک مسواک مستعمل را در سرکه رقیق نشده خیس کنید و سپس روی لباس بکشید.

گروه ترجمه مجله پزشکی مادر، سینا حدادپور
منبع:kidshealth.org

 

konserv وقتی با وفور سبزیجات و میوه های تازه روبرو هستیم چرا باید از محصولات کنسرو شده استفاده کنیم.
دكتر برلیانت بزرگمهر، مشاور تغذیه و رژیم درمانی گفت: بسیاری از افراد عادت دارند وقتی به سفر می روند برای سهولت با خود کنسرو می برند و بیشتر غذاهای کنسرو شده می خورند و شام یا گاهی هر دو وعده را غذاهای آماده مصرف می کنند.
بزرگمهر افزود: اگر مقایسه ای بین غذاهای کنسرو شده و غذاهای تازه شود دیده می شود که گوشت، مرغ و ماهی را می توان حداکثر دو روز در یخچال نگهداری کرد ولی کنسرو آنها دو سال ماندگاری دارد یا سبزیجات تازه را که معمولاً 2 یا 3 روز بیشتر نمی توان نگهداری کرد سبزیجات پخته شده نیز ماندگاریشان کمتر است و کیفیت خود را زود از دست می دهند این درحالی است که سبزیجات کنسروی معمولاً 2 سال قابلیت نگهداری دارند اما دلیل این ماندگاری این است که به مواد غذایی در کارخانجات کنسروسازی مواد نگهدارنده اضافه می کنند این مواد نگهدارنده جزء مواد شیمیایی است اما مواد شیمیایی مجاز، ولی اگر در مصرف این مواد زیاده روی شود چون شیمیایی است مشکل ایجاد می کند.
این مشاور تغذیه و رژیم درماتی در ادامه با بیان اینکه نباید در مصرف غذاهای کنسروی افرط کرد گفت: اگر در مصرف غذاهای کنسرو شده افراط نشود و جزء برنامه غذایی روزانه قرار نگیرد می توان به صورت تنوعی از کنسروها استفاده شود متخصصین تغذیه بیشتر تأکید دارند که غذاهای تازه استفاده شود و غذاهای فیریز شده و خشک شده کمتر مصرف شود چراکه خاصیت غذاهای تازه بیشتر از غذاهای فیریز و خشک شده است مانند میوه های تازه که ویتامین بیشتری نسبت به میوه های خشک دارند.
وی در ادامه در خصوص مصرف غذاهای کنسرو شده در سفر گفت: بعضی از افراد می گویند اگر در سفر مواد غذایی کنسرو شده مصرف شود مشکلی ندارد و اگر به طور مثال یک هفته به سفر می روند روزی یک الی دو بار کنسرو مصرف می کنند که این برای هیچ کس به خصوص برای کودکان و سالمندان مفید نیست.
بزرگمهر در ادامه بیان کرد: بیمارانی که مشکل کلیوی، ناراحتی گوارشی و یا مشکل قلبی عروقی دارند تا حدامکان نباید غذاهای کنسرو شده مصرف کنند.


منبع: سلامت نیوز

 

با نزدیک شدن نوروز حالا دیگر ماهی قرمز مهمان سفره‌های خیلی از ایرانی‌هاست. البته این مهمان چند روزه یا شاید چندماهه خارج از تصور خیلی از شهروندان ممکن است بیماری‌هایی را با خود به خانه‌ بیاورد که توجه به نکاتی درباره خرید و نحوه نگهداری‌ آن، می‌تواند جلوی بروز این بیماری‌ها را بگیرد.

خوب است بدانیم که بیماری‌ها سبب بروز رفتار غیرطبیعی در ماهی و همچنین تغییر شکل بدن ماهی می‌شوند. برخی از عفونت‌های ناشی از وجود باکتری، قارچ و پروتوزوئرها سبب مرگ و میر در مقیاس بالا در ماهیان می‌شوند.

دکتر حسین جعفری، دامپزشک و معاون بهداشت و تضمین کیفیت سازمان میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران  این‌طور توضیح می‌دهد: ایجاد بیماری و بروز برخی تغییرات در رفتار ماهی در اثر بروز بیماری بسیار مشهود است و توجه به آنها می‌تواند از مرگ ماهی یا از سرایت بیماری به دیگر ماهیان جلوگیری کند.به گفته دکتر جعفری، ماهی قرمز عمر بسیار کوتاهی دارد که متأسفانه به‌دلیل شرایط نگهداری بد در منازل عمر آنها بسیار کوتاه‌تر می‌شود آنقدر کوتاه که از 15اسفند تا 15فروردین بیش از ۱۰میلیون قطعه ماهی سر سفره‌های هفت‌سین تلف می‌شوند.

نگهداری ماهی در منزل

درصورتی‌که ماهی دارید و ماهی جدیدی را خریداری کرده‌اید حتما آنها را جدا از هم نگهدارید حداقل زمان برای این جدایی 2 هفته است»؛ دکتر جعفری با اشاره به این عبارات می‌افزاید: محل قرار گرفتن آکواریوم یا ظرف نگهداری ماهی در منازل نباید در معرض نور مستقیم خورشید باشد زیرا علاوه بر بالابردن درجه حرارت آب، باعث رشد زیاد جلبک‌ها روی دیواره آن و ایجاد منظره نامناسب در ظرف نگهداری و سبب بروز مشکلات خاص خود مانند نوسانات میزان اکسیژن آب و مسمومیت‌های احتمالی برای ماهی می‌شود. به عقیده وی ماهی قرمز باید به‌صورت طبیعی از آفتاب استفاده کند. برخی افراد با توجه به محدودیت‌های زندگی آپارتمانی ظرف نگهداری ماهی را مدت‌های طولانی در معرض نور خورشید قرار می‌دهند که این امر باعث سوختن پوست ماهی و بروز مشکلات بعدی می‌شود.

همچنین به گفته این دامپزشک محل قرار گرفتن ظرف نگهداری ماهی در منازل نباید در معرض مداوم جریان مستقیم هوا باشد زیرا باعث کاهش دمای آب می‌شود.

ماهیان قرمز عمدتا به‌علت نگهداری در ظروف نامناسب، غذادهی اشتباه، و بی‌توجهی به فاکتورهای آب (حرارت آب، میزان اکسیژن محلول در آب، اسیدیته آب) آمونیاک (که به‌طور طبیعی سمی‌ترین ترکیب موجود در آب است که از متابولیسم بدن ماهی ناشی می‌شود)، نیتریت‌ها و نیترات‌ها و نگهداری در حجم کم آب در داخل تنگ‌ها تلف می‌شوند.

توصیه‌های بهداشتی

دست زدن به ماهی هیچ‌گونه مشکلی را از نظر بروز بیماری‌هایی مثل سالمونلا ایجاد نمی‌کند. اما در کنار تمام شایعات، خطرناک بودن ماهی درصورت تماس آن با پوست انسان امکان پذیر است.

تماس با این حیوان فقط می‌تواند درصورت مناسب نبودن شرایط نگهداری آب منجر به بیماری‌های قارچی شود که زیاد هم جدی نیستند. برای همین تنها توصیه‌ای که ما می‌کنیم این است که در هنگام عوض کردن آب ماهی، حتما از دستکش استفاده شود. همچنین بعد از آن، دست‌ها کاملا با آب و صابون شست‌وشو داده شود.

منبع:همشهری

در آستانه نوروز سال 90، دكتر مرضيه وحيد دستجردي وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي توصيه‌هاي نوروزي خود به مردم را اعلام كرد.

وی توجه به رعايت نكات ايمني هنگام سفر، استفاده از مواد غذايي خانگي، خوردن آب و دوغ به جاي نوشابه‌هاي گازدار و استفاده از داروهاي ايراني به جاي داروهاي خارجي قاچاق و تقلبي هنگام بيماري را مهم‌ترين توصيه‌هاي خود به مردم در اين ايام اعلام كرد.

دكتر دستجردي افزود: در اين ايام مردم بيشتر در سفر هستند بنابراين اگر ناچار شدند به جاي غذاي طبخ شده در منزل از غذاي بيرون استفاده كنند، آن غذا فست فود و سوسيس و كالباس و از اين نوع غذاها نباشد.

وي گفت: نوشابه‌ها، گازنيترات، مواد قندي، مواد افزودني و نگهدارنده دارند و براي سلامتي مضر هستند و بهتر است به جاي آنها از آب، دوغ يا نوشيدني‌هاي گياهي طبيعي استفاده شود.

وي ديد و بازديدهاي ايام نوروز را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: اين ديد و بازديدها نبايد موجب دوري مردم از اتخاذ روش زندگي سالم شود. در زندگي سالم هر فرد بايد روزانه 20 دقيقه پياده‌روي كند يا اگر نتوانست حداقل 3 تا 4 روز در هفته روزي نيم ساعت پياده‌روي را فراموش نكند.

وزير بهداشت در ادامه گفت: اگر هر فردي روزي سه گرم معادل يك سوم قاشق چاي خوري از مصرف نمك خود كم كند فشارخون افراد جامعه 50 درصد و سكته‌هاي مغزي 30 درصد كاهش مي‌يابد.

وي با توصيه مردم به عدم استفاده از غذاهاي كنار خياباني و رعايت نكات ايمني هنگام رانندگي، بيان داشت: استفاده از كمربند ايمني، عدم سبقت و سرعت غيرمجاز، استفاده نكردن از تلفن همراه هنگام رانندگي و ساير نكات ايمني آمار تصادفات و جراحت‌ها را كاهش مي‌دهد كه اميدواريم مردم آگاه ما با رعايت اين نكات عيد خود و خانواده‌شان را به عزا تبديل نكنند..

منبع: وزارت بهداشت و درمان

 

هرسال با فرارسیدن ایام نوروز، یکی از موضوعاتی که از سوی پزشکان موردتاکید قرار می گیرد، چگونگی حفظ سلامت و مخصوصا نوع تغذیه در روزهای سفر در این تعطیلات است. توجه به بیماری هایی که ممکن است در بین راه ها به وجود بیاید، نوع درمان این بیماریها و چگونگی غذاخوردن در این روزها از جمله دیگر موضوعاتیاند که پزشکان در مورد آنها توصیه هایی می کنند.

دکتر ایرج خسرونیا، مدیر جامعه پزشکان و متخصصان بیماریهای داخلی در گفتگو با « مجله پزشکی مادر» چند توصیه در این مورد را مطرح کرد. او با بیان اینکه پرخوری بزرگترین مشکلی است که ممکن است برای افراد به وجود بیاید، می گوید: « معمولا کسانی که در ایام نوروز سفر می کنند فکر می کنند که باید در بین راه ها و در خودروهایشان زیاد بخورند و این موضوع را جزئی از تفریحشان می دانند در حالیکه این موضوع کاملا اشتباه است و افراد باید بدانند که هر یک کیلو اضافه وزن در این ایام، وقت زیادی را بعد از نوروز از افراد می گیرد تا بتوانند این اضافه وزن را کم کنند.»

او ادامه می دهد: « کسانی که بیماریهایی مانند دیابت دارند باید بیشتر مواظب خودشان باشند و کمتر تنقلات استفاده کنند.»

او اسهال و استفراغ بر اثر پرخوری را یکی از بیماریهای شایع افراد در نوروز می داند و توصیه می کند که افراد تمام سعی شان را بکنند تا در سفر از مصرف فست فودها، غذاهای پرچرب و سیب زمینی های سرخ شده خودداری کنند.

او به دیگر موضوعاتی که ممکن است قبل و حین نوروز به وجود بیاید نیز اشاره می کند: « ما معمولا قبل از شروع شدن نوروز می بینیم که زنان آنقدر کار می کنند که وقتی نوروز از راه می رسد آنقدر امراض مختلف مانند دردهای مفصلی گرفته اند که دیگر باید به جای اینکه در تعطیلات استراحت کنند و خوش بگذارنند باید در بیمارستانها بستری شوند. مسمومیت از طریق مواد شوینده سم زا مانند جوهرنمک نیز از دیگر مشکلاتی است که برای برخی از زنان ایرانی در این ایام به وجود می آید و توصیه من این است که افراد سلامتشان را فدای تمیزی خانه هایشان نکنند.»

انتهای پیام./

مجله پزشکی مادر

صفحه1 از3